Поводом десетогодишњице Интеркултуре и програма размене ученика у Србији, Интеркултура је обезбедила десет делимичних стипендија за учешће у годишњем и полугодишњем програму размене у школској 2018-19. години у наредним земљама: Данска, Еквадор, Индија, Италија, Колумбија, Мађарска, Русија, САД, Тајланд и Филипини.

            Изабери своје ново искуство!

Сви заинтересовани кандидати који испуњавају услове конкурса могу се пријавити за пакет стипендија поводом десетогодишњице Интеркултуре. Свака стипендија покрива део трошкова учешћа у програму размене, а ученици треба да покрију 2.800 евра (у динарској вредности) до пуне цене програма.

Стипендија не покрива трошкове добијања визе, дозволе боравка и индивидуалног џепарца. Ученици који не испуњавају услове за ову стипендију, као и ученици који не добију стипендију, могу као самофинансирајући конкурисати за програме Интеркултуре.

За пријаву је потребно:

 • попунити електронски пријавни формулар и послати га до 30. новембра 2017.
 • у пријавном формулару назначити све земље из пакета стипендија за које је ученик заинтересован, поређане у листу жеља
 • уз писмо породици у пријави додати и мотивационо писмо на тему „Зашто је важно да се људи из различитих култура међусобно упознају“ (дужине до 500 речи).

По завршетку конкурса Интерултура ће контактирати само ученике који испуњавају све услове и позвати их на селекцију. Након обављене селекције (која је заказана за 16. децембар 2017), ученицима ће бити додељена по једна стипендија у зависности од наведених жеља и доступности програма.

Ученици могу конкурисати за пакет стипендија уколико:

 • су заинтересовани за интеркултурални дијалог, толеранцију и глобално
  разумевање,
 • су комуникативни, отворени и прилагодљиви,
 • имају сагласност родитеља да учествују у овом програму,
 • су редовни ученици средње школе у Србији,
 • су држављани Републике Србије,
 • испуњавају старосне услове за земље за које конкуришу (провери тачне услове за сваку земљу на страници за годишњи програм)
 • имају минимум врло добар успех и примерено владање у претходној школској години.

Програм обухвата селекцију и припрему кандидата пре одласка на програм размене, боравак у породици домаћину, семинаре током трајања програма размене, редовно похађање школе и разне активности са локалним волонтерима и учесницима програма из других земаља. Програм селекције и припреме обавиће Интеркултура, а током програма о ученику ће, поред породице домаћина, бринути локална АФС организација.

Више информација о конкурсу могу се наћи на сајту.

Додатне информације могу се добити путем мејла aleksandra.radic@afs.org и телефона 065/9844701.

Извор: portalmladi.com

Leave a comment