Продато је преко три хиљаде лампиона на јучерашњем, други пут по реду одржаном, фестивалу лампиона.

У оквиру дванаесте традиционалне новогодишње акције Фондација „Осмех на дар“ одржан је јуче други по реду фестивал лампиона у Новом Саду. Овогодишњи циљ фестивала лампиона је прикупљање помоћи одељењу превремено рођених беба у Новом Саду ради куповине потребних апарата и прикупљања средстава за новогодишње пакетиће за социјално угрожене малишане широм Србије.

Једна од организаторки и активисткиња Фондације „Осмех на дар“ Ивана Ковачевић, наглашава да би проширење овакве акције било фантастично. „Идеја фестивала лампиона је кренула од једног пријатеља који је то видео у Сплиту. Било би веома добро да се ова акција прошири и на друге градове у Србији што је свакако наш циљ у будућности“, казала је Ковачевићева и додала како је ове године оборен рекорд јер је прошле године продато око две хиљаде лампиона, а ове године три.

Сјајна атмосфера окупљених Новосађана

На Кеју жртава рације се окупио велики број Новосађана који су имали прилику преузети лампионе на лицу места уз минималну донацију од 300 динара. Док су људи стајали у редовима и стрпљиво чекали на свој ред и жељу, атмосферу су употпунили најбољим музичким хитовима DJ Rasha и NS Dj’z Crew. Студенткиња Филозофског факултета Јована Марковић је казала како јој се чини да је организација ове године боља. „Првобитно сам дошла јер сам чула да је догађај хуманитарног карактера, а уједно је прилика да проведем квалитетно време са својим пријатељима. Прошле године сам такође била на фестивалу лампиона, али чини ми се да је ове године већи одзив Новосађана“, рекла је Марковићева.

Neka svako zamisli želju…i pusti lampion u nebo!

Сарадња са градом и ОПЕНС-ом

Овакав фестивал је организован у сарадњи са градом Новим Садом и ОПЕНС-ом као увод у предстојећу дванаесту новогодишњу акцију фондације. Координатор Омладинске престонице Европе “ОПЕНС 2019” Вукашин Гроздановић наглашава да је фестивал лампиона веома значајан јер су се млади људи организовали и својим активизмом допринелу бољитку друштва. „Ми смо ову идеју оберучке прихватили јер сматрамо да је добра идеја, да је добар циљ, да треба хуманитарне акције организовати и да цело друштво треба да види како млади могу да доприносе целом развоју друштва“, истакао је Гроздановић и додао како планирају сарадњу и у будућности.

Фондација Осмех на дар до сада је организовала 11 новогодишњих акција, а до сада су помогли великом броју малишана у Београду, Нишу, Крагујевцу, Обреновцу, Куршумлији, Чачку, Јагодини, Војводини и Косову и Метохији. Своју мисију ширења осмеха започели су студенти Правног факултета Универзитета у Београду 2006. године.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment