Oвo je биo начин да искушам себе.

Снежана Вукашиновић је студенткиња Филозофског факултета која се одважила и одлучила да један семестар проведе ван своје зоне комфора– у белгијском градићу Кортрејку.

Студентска размена се реализовала преко Ерасмус+ програма. Професорица је дошла на предавање на факултету и представила нам програме којима је ускоро истицао рок за пријаву. На основу њених речи, Белгија ми је била најпримамљивија и зато сам је изабрала. О самој размени нисам знала много, осим да се добија стипендија, која би требало да покрије трошкове живота.

Услови за одлазак

Неки од услова за могућност одласка на размену:

–       добар ЦВ

–       мотивационо писмо

–       висок просек

–       висок број еспб бодова

–       минимум Б2 ниво знања енглеског језика

Гент: градић у близини Кортрејка

 Богатство културе, архитектуре и менталитета овдашњих људи и те како су осликани у овом граду. Снежанино искуство је за сада јако лепо, каже да је град позициониран тако да из њега за само три сата може да се стигне до Париза, Лондона и Амстердама.

 

Каква је екипа?

Снежана са својим колегама

Студентска размена има такав програм да су студенти туризма и новинарства спојени у једну групу, па их је укупно 13. Иако звучи да ове две професије немају пуно сличности, имају. Много:

Друштво је супер, нема ту неке посебне разлике међу нама. Иако долазимо из Шпаније, Француске, Бугарске, Холандије, Америке и Србије, све је мање-више исто. Неке вредности су свуда исте и то је оно што се не мења и што нам омогућава да се спријатељимо са другим националностима.“

Професори и њихова посвећеност

Овде су доста квалитетни професори, има их по сваком предмету минимум два. Ради се пуном паром и има доста практичних вежби. Оно што ми се јако допало је што не постоји испит на крају, већ крајњи пројекат, дакле, нема класичног „бубања“.

Бруж: градић у близини Кортрејка, колекција алкохолних пића

Покушај, али не очекуј идилу!

Снежана ти поручује да ако желиш да се опробаш на студентској размени, покушај, АЛИдобро размисли да ли си спреман на жртвовања и одрицања, не само у смислу драгих људи, већ и своје дисциплине и ангажованости, као и организације:

Јако важно, ставила бих као напомену – не ослањајте се само на информације које добијете у канцеларијама за међународу сарадњу, преко којих се информишете и на крају крајева одлазите на размену. Прави изазови и препреке стоје тек када се стигне у жељени град – администрација, адаптација.

Будите спремни на све!

 

Снежана Ченад

Leave a comment