Од настанка времена, људи су покушавали да докуче истину о нашој реалности и потенцијалном крају. Ово су најчудније теорије произашле из тих промишљања.


Фасцинира ли те истина о постојању?

 Да се нађеш у позицији Неа из чувеног Матрикса, да ли би пре узео црвену пилулу и сазнао можда болну и тешку истину или би наставио да живиш ушушкан у стварности какву знаш, узимајући плаву? Сигурни смо да би космолози и научници без размишљања прогутали горко сазнање, узимајући са њом и комплетну слободу. У овој потрази за истином о нашем свету и његовом функционисању, они долазе до врло интригантних закључака и теорија, а ми ти представљамо неке од најчуднијих.

Теорија цикличног универзума – Константа Великог праска

Према овом моделу, универзум пролази кроз бескрајне кругове ширења и хлађења, сваки почиње са ,,Великим праском’’, а завршава се ,,Великим скупљањем’’. Ово значи да Велики прасак није почетак времена и простора, већ гравитациона и друге форме енергије које се трансформишу у нову материју чиме започиње етапа ширења и хлађења. Самим тим, Велики прасак се периодично дешавао кроз прошлост и наставиће да се дешава и у будућности.

Велики прасак

Теорија Матрикса – Сви смо ми Нео

Уколико је веровати овој популарној теорији, све око нас је само компјутерска пројекција, као што смо и ми део програма. Стварност је само симулација енормног компјутера, створен од стране далеко напреднијих умова од наших. Научници који разматрају ову теорију, верују да би ти умови заправо могли бити ми из будућности, а како би је поткрепили, они подсећају да видео-игре толико напредују да их у будућности нећемо разликовати од реалности.

Теорија Великог цепања – Када време заувек стане

Ово је хипотетички модел према којем ће се универзум толико ширити да ће као последицу имати цепање у коме ће звезде, галаксије, атоми и субатомске честице, па и само време и простор, нестати.

Теорија портала ка другим универзумима – Врата ка паралелним световима

Црне рупе су међу најмистериознијим и најчуднијим појавама, а према овом моделу, оне су заправо црвоточине које спајају универзуме. То значи да у себи садрже портал који повезује наш са другим универзумима, а ово је теорија за коју се залаже чувени физичар Стивен Хокинг.

Тина Натарош

Фотографије: Pixabay

Leave a comment