Ово је један текст о томе које су твоје предности кад студираш у родном граду, али о томе шта нови град доноси студентима из унутрашњости. Запамти, све зависи од угла посматрања!

pocetak-2
Шта доносе нови почеци?

Рођен си, живиш и студираш у Новом Саду. Упознао си другове и колеге на факултету који су из разних крајева Србије. И сваког памтиш по некој специфичности његовог краја. Оно што си приметио заједничко код свих њих је да они често журе, чекају аутобусе, носе велике путне торбе, преносе храну, одећу, сабирају трошкове.

Да, твојим друговима из унутрашњости се доласком у други град на студије живот доста променио. Ради се о промени која носи потешкоће, али и нове прилике.

Смештај, храна, цимери – твоје нове бриге 

Студенти из унутрашњости се неретко лакше и брже осамостале. Околности су такве да морају више да брину о организацији смештаја, исхране, заједничког живота са цимером, упознавању новог друшта и адаптирању у новој средини, трошковима који настају. Уколико не би бринули, кад-тад би морали  да се врате кући и остану ускраћени за студирање и све прилике које оно доноси.

Нови почетак је пред тобом – радуј му се.

Чари студентских домова и мензи

Живиш  у студентском дому? То је сјајна ствар! Велика је ствар што си на ранг листи добио дом, још ако си се високо позиционирао, одлично што можеш да бираш дом, собу, можда и цимера. Привикавање на дељење животног простора са другим особама је корисно за будуће животне изазове који те очекују.

menza
Менза је обавезан део у животу сваког студента.

Добио си картицу за студентску мензу? Сада можеш да идеш са колегама на ручак. Цена оброка је повољна, а избор јела задовољавајућег квалитета је пред тобом. Све је сервирано, па изволи, уживај. Истовремено буди сигуран да штедиш новац својим родитељима и они су захвални на твом труду. Не луксизирај се! Буди поносан  што си се изборио за статус који олакшава  даље учење теби, а твојим  родитељима олакшава финансирање.

Цимери до виђења, одох у читаоницу!

Уколико имаш једног или чак више цимера у соби, јасно је да не можеш да учиш у соби потпуно опуштено као да си сам. Зато постоји читаоница –  да све студенте научи да уче у себи. Уместо да се преслишаваш  наглас и губиш време, захвали се свом цимеру што постоји и правац у читаоницу на учење. После неколико пута, дисциплина ће учинити своје и ти ћеш бити поносан што учење у читаоници иде добро, а своју студентску собу ћеш још више пожелети.

За бољу концентрацију изабери читаоницу.

Ново друштво – нова искуства

Друштво ти  је остало у родном граду, као и породица? То је знак да се указала прилика да упознајеш нове људе. Старо друштво се не заборавља, само су животне околности такве да ће те нови људи обогатити новим искуствима. Неки ће се задржати у твом животу, а неки ће само проћи као једно драгоцено  искуство, добро  или лоше.

Учини своје студентске дане незаборавним!

Посебне мере штедње

Сада ти се чини да ти је џепарац мањи? У праву си. Сада ћеш научити да штедиш новац и свака ситница коју себи приуштиш биће више цењена и тако ће прилика за радовање бити много више. Родитељи су те послали у други град на школовање, и то је прилика коју мораш да цениш, као и поверење које си добио. Учини све што је до тебе да оправдаш очекивање и само храбро и промишљено,  прихватај изазове! У том случају, што би наши стари рекли: „Биће нешто од тебе“! 🙂

 

Сузана Марјановић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment