Тек си се доселио, снашао на факултету и желиш да истражиш град. Нови Сад нуди прегршт могућности. За сваког по нешто, од свега по мало! Било да си љубитељ књижевности, музике, позоришта, друштвених игара, у овом граду можеш наћи место које ће постати твоје омиљено!

Најпознатије позориште је свакако Српско народно позориште (СНП) које се налази у самом центру града. Институција која још од 1861. године негује српски језик и културу и данас нуди  безброј представа свих жанрова – комедије, балети, трагедије и друго. Осим домаћих глумаца у посету нам долазе и глумачке трупе из суседних земаља које публика увек дочекује са овацијама.

СНП – културни стуб Новог Сада!

Поред СНП-а постоје и друга, мања, али подједнако важна позоришта. Новосадско позориште, основано 1974. године са циљем очувања културног идентитета Мађара у Војводини, данас приказује представе како на мађарском тако и на српском. Уколико преферираш да уживаш у приказу  у нешто интимнијој атмосфери у сали која прима до између 80 и 220 гледалаца ово позориште је право место за тебе!

Још о позориштима…

Ако си у души још увек дете, обавезно посети Позориште младих! А када смо већ код младих, полазници Академије драмских уметности организују представе за све заинтересоване по симболичној цени од 200 динара по улазници. Помисли колико младим уметницима значи аплауз на самом почетку каријере и не штедите руке уколико вам се представа заиста свидела!

ЦК13 – концерти, књижевне вечери, радионице

Омладински центар ЦК13 нуди разноврсне активности током целе године. Преко концерата, до промоција књига, радионица, конкурса, дружења и слично. Сви млади људи који желе да понуде нешто публици могу се договорити за коришћење просторија Омладинског центра који се још популарно назива и Црна кућа.

За оне који воле историју

Волиш историју? Музеји су право место за тебе! У зависности који сегмент те тачно привлачи, можеш се прошетати Музејом Војводине, Природњачким музејом, Музеј савремене уметности Војводине…само одабери!

А за учење, незаобилазна Матица српска

И наравно, понос Срба, установа која ради још од 1826. године, незаобилазно место за тражење литературе за семинарске радове, Матица српска. Са више од 3 и по милиона публикација, није могуће да у овој ризници историје не нађеш оно што ти је потребно. На располагању су ти Одељење за друштвене науке, Одељење за природне науке, Одељење за ликовне уметности, Одељење за сценске уметности и музику, као и многи други културни одељци.

Овде није крај занимљивим местима које овај град нуди, али нешто мораш и сам да пронађеш! Уколико откријеш место за које мислиш да заслужује да и други чују за њега, пиши нам и ми ћемо посетити ваше омиљено место у Новом Саду и о њему писати на нашем сајту. Уживај у откривању!

 

Јелена Врцељ

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment