Разлика између оних који желе и оних који успевају јесу мотивација и дисциплина. 

Ти и само ти имаш одговорност и способност да промениш свој живот. Није ли то застрашујуће? Није ли то превише за једног малог човека у овом бескрајном универзуму? Али ти ниси мали човек, зар не? Не желиш то да будеш. Верујеш да имаш толико тога да пружиш свету и замислио си како изгледа твој савршени живот. Зашто онда још увек седиш и чекаш да се тај живот деси сам од себе?

Свето тројство мотивације

За добијање и одржавање мотивације многи као кључ успеха спомињу оптимизам, веру у себе и упорност. Да ли је оптимизам довољан уколико се сваког јутра будиш и говориш себи да ћеш сутра почети да радиш на свом сну? Да ли је вера довољна уколико ниси посвећен циљу, даноноћно? Упорност? Тачно. Храброст, упорност, дисциплина. Свето тројство мотивације.

Изговори су корен неуспеха

Без обзира на то да ли је твој циљ да упишеш одређени факултет, одселиш се у Џакарту или покренеш Јутјуб канал о плетењу, почни сада. Направи свој план пута, следи га свакодневно и не одступај од њега. Не говори себи да још ниси спреман, да немаш довољно новца или времена. Нисам и немам довољно су само изговори којима задржаваш себе у својој сигурној зони јер се плашиш неуспеха, непознатог и лакше ти је да живиш неиспуњавајућ, али известан живот и да кривиш друге.

afirmacija
Запамти: можеш све што желиш!

Пут ка циљу

Инерција води само у још инерције. Наставиш ли да живиш на исти начин као што си живео до сад, да ли видиш себе тамо где желиш да будеш за пет година? Ако је твој одговор не, онда почни да ствари радиш на другачији начин и врло је вероватно да ћеш добити другачије резултате. Сада себи говориш да ионако не знаш  како да дођеш до испуњења циља, зар не? Онда истражи животе људи који су успели у ономе што желиш. Пронађи биографске књиге и откриј шта су чинили успешни људи, које су биле њихове најчешће грешке и решења. Покушај да примениш то у свом животу. Слушај инспиративне говоре на TEDx-у. Записуј своје идеје и планове.

Кључ је у дисциплини

Ради сваки дан на свом циљу, чак и када ти то тешко пада. Дисциплина је кључ. Одреди себи макар 30 минута дневно у периоду дана када се осећаш најпродуктивније и фокусирај се на рад. Нека ово постане твоја навика. Присети се која је награда и где ће те та рутина одвести.

kalendar
Буди одлучан!

Угледај се на успешније од себе

Не буди љубоморан на оне који су успели. Претвори их у део своје мотивације. Уместо да се стресираш од зависти, запитај се како су дошли ту где су. Не буди арогантан. Не умањуј њихова достигнућа и не правдај се тиме да су неком другом звезде биле више наклоњене. Искористи њихово знање и научи нешто што ти може помоћи да једном и ти будеш успешан.

Нека твоја жеља гори у теби

Преузми одговорност за свој живот и своје поступке. Претвори ту страст која изгара у теби у стварност и живи живот какав желиш. Граби ка њему сваки дан, иначе тамо никада нећеш стићи. Ако ниси спреман сада, зашто мислиш да ћеш бити сутра или за неколико година? Значи ли то да верујеш да ће неко други решити твој сан уместо тебе? Неће. Сети се. Универзум је бескрајан, а ти си само секунда у том бескрају која и даље седи и чека. Искористи ту секунду најбоље што можеш и постани оно што желиш да будеш.

Тина Натарош

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment