Од петка 3. до недеље 5. новембра у ДКЦ-у 13. Филмски фестивал „Слободна Зона“ и ове године поред богатог филмског програма, публици нуди занимљиве и едукативне пратеће програме, попут предавања, дискусија и разговора са ауторима.

слободна зона
1. новембра отвара се овогодишњи фестивал у три града.

Oдмах после пројекција филмова Мушкарци не плачу, Живот од милијун долара и Школа за бунтовнике, предвиђен је неизоставан пратећи програм Слободне Зоне – Ноћни разговори уредника Ивана Миленковића. Публика ће моћи да у присуству аутора и експерата разговара о актуелним темама које покрећу ова три филма.

Београдску публику у суботу 4. новембра у сали Арт биоскопа Коларац чека целокупна Гватемалска трилогија америчке документаристкиње и активисткиње Памеле Јејтс. Специјални гост Слободне зоне Питер Киној, копродуцент и коаутор сва три филма и дугогодишњи сарадник Памеле Јејтс, публику ће водити кроз Гватемалску трилогију, а након пројекције последњег филма одговараће на питања гледалаца.

У недељу 5. новембра у Кинотеци, Питер Киној одржаће интерактивни Мастерклас на енглеском језику под називом Editing Human Right Films, у оквиру ког ће публику упознати са ангажованим приступом филму и моделу рада продуцентске куће Skylight са младим људима. Мастерклас је отворен за студенте филмских школа, филмске професионалце, активисте и заинтересоване љубитеље филма. Заинтересовани могу да се пријаве путем онлајн формулара до 1. новембра.

У сарадњи са Слободном Зоном, Филмским Центром Србије и МЕДИА Деском Србије, Balkan Documentary Center из Софије од 1. до 5. новембра организује трећи модул програма BDC Discoveries. Уз седам тимова који су током целе године развијали документарце са интернационалним потенцијалом и мултимедијалном димензијом, у Београду ће радити и три одабрана српска тандема продуцент-редитељ.

И ове године у Музичкој кући „Метрополис“ за представнике медија и познаваоце филма одржава се програм на Кафи са аутором. Први гости биће чланови екипе филма Дан ослобођења и групе „Laibach“. Током читавог фестивала, све до 6. новембра ова дружења са гостима Слободне зоне водиће редитељка Јелена Гавриловић.

Филмски фестивал Слободна Зона отвара се 1. новембра у Београду, Нишу и Новом Саду документарним мјузиклом Дан ослобођења. Овогодишњи филмски програм чини богата међународна и регионална селекција документарних и играних филмова. Комплетан филмски и пратећи програм доступан је на сајту.

Извор: iserbia.rs

Leave a comment