Интересују те шта се догађа у свету науке и желиш да више будеш упућен у најновија достигнућа, али не стижеш да похваташ све информације? Не брини, ми ћемо то учинити за тебе! Сваког месеца те обавештавамо о најважнијим достигнућима који обликују нашу садашњост и будућност, а ово је наш избор пет најинтересантнијих открића из претходног месеца.

Открића у најави

Јаја из Јапана у борби против рака

Јапански научници са Националног института за напредну индустријску науку и технологију (АИСТ), успешно су генетски модификовали пилиће да лежу јаја која садрже специјални фармацеутски агенс. Они су модификовали сперму пилића тако да производи протеин звани интерферон бета који је повезан са имуносистемом и досад се показао као ефективан у лечењу малигних болести и хепатитиса.

Лек за каријес и раст нових зуба

У Лондону су истражујући Тидеглусиб, лек направљен за људе који пате од Алцхајмерове болести, истраживачи открили да он такође подстиче раст нових зуба и поправку каријеса. Тидеглусиб стимулише матичне ћелије у зубној пулпи, извор новог дентина, супстанце која нестаје када се зуб квари.

Инстант превођење 40 језика

Гугл је најавио да ће ускоро пустити у продају Гугл Пиксел слушалице које омогућују превођење 40 језика у тренутку додиром дугмета. Ово ће функционисати само када се слушалице упаре са Гугл Пиксел 2 телефоном и коштаће 159 долара, а у продаји ће се пронаћи овог месеца.

Изгладњивање канцерогених ћелија

Деветогодишње истраживање научника из Белгије открило је везу између канцера и шећера и како Варбургов ефекат утиче на развој ове болести. Рак се храни шећером и тако расте и јача, а количина шећера коју канцерогене ћелије захтевају, далеко је већа од оне која је потребна здравим и управо ово је познато као Варбурог ефекат. Ова студија показала је да хиперактивна потрошња шећера води до зачараног круга стварања нових канцерогених ћелија, а ови резултати су основа за даља истраживања у овом домену.

Пронађен део недостајајуће материје нашег универзума

Два тима астронома из Француске и Уједињеног Краљевства, пронашла су начин да посматрају присустност одсутне материје која спаја галаксије. Ови истраживачи тврде да су успели да пронађу материју која досад није посматрана и то у форми врелог, дифузног гаса који повезује галаксије. Ово откриће помоћи ће да разумемо како су се галаксије формирале током Великог праска.

Тина Натарош

Leave a comment