Сара Тодоровић је са нама поделила искуство одласка на студије у Темишвар. Упознајте овај град, услове и могућности студирања на Еразмус програму.

Могућности које статус студента отвара заиста су велике и само је на вама колико ћете истраживати и усудити се. Студенткиња Филозофског факултета, Сара Тодоровић, била је на једносеместралној студентској размени у Румунији, а њено искуство сведочи да је могуће пронаћи задовољство у факултетским обавезама:

Разлог због ког сам одлучила да одем на Ерасмус размену првенствено је новац, јер су услови били више него одлични. Добијала сам 800 евра месечно, што је више од просечне српске плате. Дом сам плаћала 30 евра, а остатак новца сам буквално трошила на путовања по Румунији. Одушевио ме је податак да је студентима тамо бесплатан градски превоз, као и вожња возом или аутобусом у целој држави – каже Тодоровићева.

Нова познанства

Осим новца који јој ј умногоме помогао, овакво искуство донело је и самосталност, отвореност и храброст, храброст да одеш на непознато, да слушаш предавања на енглеском и да упознаш много људи са разних континената.

Зашто баш Темишвар?

Када смо Сару питали како би студентима описала Темишвар, град у ком је живела и студирала један семестар, казала је:

Предиван град. Српски град, могла бих слободно рећи. Није постојао дан да нисмо чули нашу реч. У центру града се налази српска православна црква и основна школа. Свуда се помало говори српски, да просто нисам имала утисак да сам отишла далеко од куће. У Румунији је омладина, претпостављам, као и било где на свету, увек расположена за изласке, дружења и окупљања и понављам, заиста нас је било „са свих страна“.

Temišvar
Сара на градском тргу у Темишвару / Приватна архива

Прилика која се не пропушта

Сара Тодоровић је студентску размену окарактерисала као прилику која се у животу не сме пропустити:
Саветујем вам да одете на размену, али се првенствено добро информишите о свему. На нашим факултетима се не говори много о оваквим програмима студирања, не форсира се то, али не знам из ког разлога. Вама предлажем да будете упорни и све до танчина испитате, код својих професора, ментора.
Да сада нисам у Америци, на work&travel програму, вероватно бих и даље била у Темишвару, припремајући све потребно за још један семестар тамо – завршава наша саговорница.

Темишвар је на Сару оставио велики утисак, а на нас чињеница да је међу младима у порасту жеља за иновативношћу и излажењу из зоне конфора.

 

Снежана Ченад

Leave a comment