Прва радионица Школе ћириличне калиграфије под организацијом ЈАЗАС-а, одржана је данас у просторијама Новосадског отвореног универзитета, а програму је присуствовало 12 младих из Новог Сада, али и из четири државе региона.
– Поред тога што смо на часу калиграфије имали прилику да поправимо технику писања и рукопис, посетили смо и Библиотеку Матице Српске и Саборну цркву, па сам заиста доживела дух Новог Сада – рекла је шеснаестогодишња Анђела из Бања Луке.
Осим што су имали прилику да се упознају са традицијом и културно-историјским споменицима нашег града, ови млади добили су и могућност да се међусобно упознају и да стекну нове пријатеље.
– Допало ми се што је друштво мало, па је лако да будемо окупљени и све време смо заједно. Имамо заједничке активности, а слободно време користимо да боље упознамо Нови Сад и да обиђемо и кафиће – објаснила је осамнаестогодишња Александра из Темишвара.
Школа калиграфије покренута је уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарства спољних послова Републике Србије, а завршна манифестација и изложба школе калиграфије планирана је за 24. oктобар у Градској кући.

Leave a comment