Шта урадити када се на путу студирања испрече здравствени проблеми? Да ли то значи да треба одустати? Ако питате Јасну Крсмановић, добићете само један одговор: Наравно да не!

Са 13 година је написала своју прву песму и тада је знала да жели да буде песникиња и професорица српског језика. До сада има три објављене збирке песама „Могу и хоћу“, „На крилима јастука“ и „Жена јача од челика“ и завршене мастерске студије компаративне књижевности.

Јасна чита делове своје књиге Жена јача од челика

Јасна Крсмановић болује од церебралне и дечије парализе, не може самостално да хода, али каже да је упркос свим проблемима са којима се суочавала током студија успела да прва у својој генерацији одбрани мастерски рад и то са десетком. Упрскос свим потешкоћама, она остварује своје снове.

„Прва потешкоћа са којом сам се суочила током студија је била та што нисам имала персоналног асистента. Уместо тога, током свих пет година мог факултетског образовања са мном је у дому живела моја мама“, започиње своју причу Јасна.

Јасна је свакодневно учила

Предусетљиве колеге увек су биле спремне да помогну

Осим мајке, Јасна истиче и помоћ својих колега, али и разумевање професора на факултету.

„Колеге су ми увек излазиле у сусрет и са њима сам могла да се консултујем око сваког испита. Зими су често помагали мојој мами да гура колица кроз снег како бих стигла до факултета“.

Професори пуни разумевања

Пошто спорије пише, Јасна је имала могућност да сваки испит полаже усмено.

„Обожавала сам то што студирам и зато сам свакодневно учила. Мотивације није недостајало, постојале су само сумње да ли сам довољно научила. Завршила сам мастер са просеком 9.71 и то доста говори о томе колико сам знања захтевала од себе на сваком испиту“.

После положеног испита увек се треба наградити!

После учења увек је било времена и за забаву

Након што заврши са својим школским обавезама, Јасна је волела време да проводи у центру. Каже да јој је омиљено место позориште, али није пропуштала ни изласке, па је тако била редовни гост у Лазином телету.

Јасна има и савет за млађе колеге

„Будућим студентима саветујем да иду редовно на предавања јер су она веома значајна, баш као и консултације. Никада се не устручавајте да питате ако вам нешто није јасно. Ако се деси да паднете испит, нема везе, биће боље други пут. Важно је не одустајати“, закључује Јасна.

 

Јелена Врцељ

Фотографија: Приватна архива Јасне Крсмановић

Leave a comment