Нова етапа твог живота почиње. Радуј се. Изазивај себе. Уживај. Искористи сваку шансу. Живи!

Бити бруцош је једнако застрашујуће колико и узбудљиво. Иза себе остављаш све што ти је познато. Лишаваш се сигурности куће, родитеља и пријатеља које знаш читав живот. Пред тобом је непознаница, неки нови људи, улице и други кревет. Хвата те вртоглавица, осећаш мучнину и панику. И шта су то уопште колоквијуми, да ли је семестар исто што и полугодиште, и да ли ћу и овде имати неког попут разредне ко ће ми правдати изостанке? Шта ако не успем да се уклопим у нову средину и не пронађем пријатеље? Познате су ти ове бриге, зар не? Најрађе би се склупчао у ћошку своје собе која ти никад није била дража и остао би заувек у средњој школи? Не брини, ниси једини који пролази кроз те муке и да, оне имају крај. А крај ће им доћи брже него што мислиш.

Време ће проћи брже него што мислиш.

Факултет – нова животна етапа

Одлазак на факултет јесте један од највећих корака које чинимо у животу, али уме и бити најлепши. Пред тобом је толико нових прилика, људи и доживљаја. Не плаши се, пригрли ову стварност, прогутај ту кнедлу која ти ноћима стоји у грлу и храбро загази даље.

Шта да радиш да би се осећао као код куће?

Свој нови дом или стан учини својим сигурним местом. Понеси најдраже фотографије од куће, јастук који чува мирис твој куће или плишану играчку коју грлиш када се плашиш. Уреди своју собу тако да ти увек буде драго што јој се враћаш и учини да се у њој осећаш добродошло. Било би пожељно да се доселиш неколико дана пре него што ти почну предавања како би имао времена да упознаш своју нову околину и пут до факултета.

koraci, početak
Уживај у сваком тренутку свог новог живота.

Нови људи у твом животу

Уколико имаш цимере, буди отворен и прихвати нове људе у свој свет. Предложи да заједно прошетате или одете на пиће. Ово може бити твој први пријатељ у новом граду, а ако ту особу већ познајеш, већ си у предности јер ниси потпуно сам.

Први дан на факсу

Ноћ пред први дан факултета лези на време, а пре тога погледај најдражу комедију како би се опустио и почасти се најдражим слаткишом. Устани спреман и размишљај оптимистично. Већина њих је у истом шкрипцу као и ти – не познаје никога иако ће ти се чинити супротно. Ако си веома стидљив, потруди се да први стигнеш на факултет. У том случају свако наредни ће морати да ти приђе и јави се, а ти стоички издржи и започни ћаскање. Иако делује теже, заправо је најбоља стратегија да увек само ускочиш у оно што те највише плаши, тако ћеш одисати самопоуздањем и позитивном енергијом. Уколико и не стигнеш први, приђи мањем друштву или особи која стоји сама, представи се и постави питање на које ће морати да одговоре.

kafić, mladi
Или позови нове колеге на кафу – шта је боље за упознавање од необавезног ћаскања!

Пола пута је већ пређено

Сада си већ на пола пута. Прегрмео си први дан, а он је увек најгори. Позови своје родитеље или пријатеље преко Скајпа и испричај им колико си неустрашив био. Запамти, буди отворен, комуникативан и сигуран у себе, замисли страх као противника у рингу и задај му ударац након ког неће моћи да те победи. Настави даље и радуј се свим тим данима који су пред тобом. Непознато је непријатно и улива страх, али га управо то чини фасцинантним и извором безброј могућности. Смеј се јер си тек на почетку тог невероватног поља прилика.

 

Тина Натарош

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment