Факултети – Ниш

За оне који желе да се баве архитектуром и грађевином, ту је Грађевинско-архитектонски факултет са основним, мастер и докторским програмима.
Економски факултет  на којем школарина за самофинансирајуће студенте износи 90.000 и нуди четири смера на основним студијама.
Електронски факултет  за чији упис је потребно положити пријемни из математике, има шест модула на основним студијама.
За креативце, ту је Факултет уметности  који је прву генерацију студената уписао 2003. године. Данас он нуди основне студије са 10 смерова и мастер студије са четири смера.
Факултет заштите на раду  има два смера на основним студијама, два на докторским и шест на мастер студијама.
За спортисте ту је Факултет спорта и физичког васпитања  на ком се настава одвија на три нивоа студија.
Основан 1971., Филозофски факултет  тренутно има око 3.500 студената и има програме основних, мастер и докторских студија.
Машински факултет  који на основне студије прима укупно 340 студената, пружа наставу на три нивоа студија, а за пријемни се полаже математика.
Медицински факултет  основан 1960. године, има наставу која се одвија на три нивоа студија, а за упис основних, могу конкурисати кандидати који су завршили школе медицинског усмерења у трајању од четири године.
Правни факултет има један смер (Права) и на основним и на мастер, и на докторским студијама. На пријемном испиту полаже се српски језик и историја.
Природно-математички факултет, основан 1999. године, има шест департмана и наставу на сва три нивоа студија.
За оне којима је избор приватни факултет, ту су Факултет за правне и пословне студије ,,Др Лазар Вркатић’’, Правни факултет за привреду и правосуђе и Универзитет Сингидунум.