Студентски домови – Нови Сад

Смештај и исхрану студената за потребе Универзитета у Новом Саду обавља установа Студентски центар Нови Сад.

Смештај студентима Универзитета Центар обезбеђује у студентским домовима:

1.„Слободан Бајић“

Студентски дом „Слободан Бајић“, изграђен 1968. године, налази се у насељу Лиман 1. По смештајном капацитету ово је највећи дом Студентског центра Нови Сад. Структура станара је мешовита. Посебна погодност дома „Слободан Бајић“ јесте његова прилагођеност за студенте са инвалидитетом. У приземљу се налази 17 соба које су наменски адаптиране, а на улазу у дом постоји и прилазна рампа.

Дом је веома популаран међу студентима због непосредне близине Дунава и градског купалишта Штранд, као и Спенса. Исто тако, у непосредној близини су и универзитетски кампус и студентски ресторани

2. „Вељко Влаховић“

Студентски дом „Вељко Влаховић“ изграђен је 1974. године, а услови становања у њему су знатно бољи од 2006. године кад је завршено реновирање. Структура станара је мешовита. Собе у дому „Вељко Влаховић“ су двокреветне, са ходником, чајном кухињом и купатилом. Станари и станарке дома могу користити читаоницу и рачунарску салу, а у приземљу се налази и комерцијална продавница.

Дом „Вељко Влаховић“ налази се одмах поред дома „Слободан Бајић“, а у околини су и купалиште Штранд, универзитетски кампус и студентски ресторани.

3.„Фејеш Клара“

Студентски дом „Клара Фејеш“ постоји од 1967. године. Реновиран је 1996. године, а потпуно је адаптиран и савремено опремљен од 2008. године. Дом „Клара Фејеш“ је посебно атрактиван зато што има лепо уређено двориште са пуно зеленила и тереном за кошарку.

4. „23. октобар“

Студентски дом „23. октобар“ међу студентима је популарно познат као Цесарец. Налази се у насељу Грбавица.

Дом је изграђен 1961. године, а адаптиран је и надограђен 1995. године. Међутим, откад је реновиран 2008. године, услови становања у њему су се знатно побољшали. Собе у дому 23. октобар су једнокреветне и двокреветне. Осим основне опреме, собе располажу купатилом, телефонском линијом, прикључком за интернет и кабловску телевизију.Станари дома могу користити домску читаоницу и перионицу веша.

5.„Живојин Ћулум- А дом“

Студентски дом „Проф. Живојин Ћулум“ изграђен је 1987. године и налази се у насељу Лиман 4. Међу студентима је познат као Нови А, а у овом дому могу живети и момци и девојке.

Собе у дому „Проф. Живојин Ћулум“ су двокреветне, комфорне, са собним купатилом и чајном кухињом. Већина соба има и терасу. Собе такође располажу и прикључком за интернет и кабловску телевизију. Станари дома могу користити неколико читаоница и две музичке сале са по једним пијанином у свакој. Дом има и ТВ салу.

6. „Нови Б дом“

Студентски дом „Цар Лазар“ изграђен је 1989. године под ранијим називом Нови Б дом. Налази се у насељу Лиман 4. Станари и станарке дома могу користити чак 11 читаоница и теретану, а у приземљу се налази комерцијална продавница.

7. „Нови Ц дом“

Студентски дом „Никола Тесла”, познатији као „Дом Ц“  у Новом Саду је основан 2009. године. Као најмодернији дом новосадског студентског центра омогућује најбоље услове становања.

8. „Сајмиште“

Студентски дом „Сајмиште“ реновиран је 2005. године. Налази се у близини Медицинског факултета, те већина станара студира управо на том факултету. Структура станара је мешовита, а део капацитета је резервисан за ученике на размени. Дом „Сајмиште“ располаже студентским рестораном, рачунарском салом и читаоницама.