Пре седамнаест година смо закорачили у 21. век, у доба када је експанзија интернета донела многа сазнања и помоћ, али је човек ипак остао шкрт за сопствену бригу и заштиту.

Секс је и даље табу, заправо све његове могуће негативне последице. О основним стварима сексуалног односа деци се не говори, а камоли едукује. Родитељи су индиферентни, а млади најчешће савете и „лекције“ проналазе код недовољно упућених вршњака.

 

У разговору за Омладинске новине, сексолог др Гордан Поповић, открива да родитељи често праве грешку јер избегавају отворен разговор са својом децом на тему секса, а како су старије генерације поприлично ригидно васпитане, млади се и не усуђују да сами почну овакве разговоре:

Секс је најприроднија људска потреба и не сме бити третиран као нешто лоше, ружно и срамотно. Међутим, он је и даље у зони табуа, што је парадоксално када се има у виду колико је у медијима све огољено и вулгарно. С тога није јасан отпор да се сексуално образовање уведе као предмет у школе, како би се деци приближила ова тема, а многи психофизички проблеми избегли“, изјавио је Поповић.

У анкети коју смо спровели међу деветоро студената који имају између 20 и 28 година резултати су следећи:

 

 

 

НАЧИН ЕДУКАЦИЈЕ О СЕКСУ И ЊЕГОВИМ ПОСЛЕДИЦАМА:
Интернет Телевизија Новине Разговор са вршњацима Стручна едукација
3 2 1 2 1

 

АНГАЖОВАНОСТ РОДИТЕЉА У СЕКСУАЛНОЈ ЕДУКАЦИЈИ:
Да Не Један родитељ
1 7 1

 

АКТИВАН РАЗГОВОР СА ВРШЊАЦИМА О СЕКСУ
Да Не
9 /

 

ДА ЛИ ЈЕ У СРБИЈИ СЕКС ТАБУ:
Да Не
7 2

 

ПОСЛЕДИЦЕ НЕЗАШТИЋЕНОГ СЕКСА
Полне болести Трудноћа Друго
3 5 Једна испитаница је навела емотивне последице, као могуће, али често занемарљиве.

На основу резултата може се извести јасан закључак да је разлог негативних последица углавном скривен у недовољној отворености када је у питању информисање о сексу.

Мој савет младим људима јесте да се не устручавају да питају све што их занима – ако не могу своје родитеље, старије рођаке или пријатеље, онда нас лекаре, стручњаке (урологе, гинекологе, сексологе и психологе). Такође, саветујем да не узимају здраво за готово све што медији и интернет пласирају, јер је у реалном животу све много другачије. Свако треба да добро упозна себе, своје потребе и очекивања, а то тражи одређену зрелост, не само у физичком, већ и у психичком смислу“, поручује специјалиста урологије и сексолог и др Гордан Поповић.

Идеја и сценарији порно филмова далеко су од истине, јер они за свој циљ немају ништа друго до зараду, с тога су комерцијала и најчешће нереалне ствари , испред истине и нашег психофизичког здравља.

Кључно решење, дакле, лежи у нашој спремности да будемо отворени и искрени према себи. Нема табуа, нема стидљивости, нити устручавања када су у питању сексуални односи, који над нама осварују телесне, али и менталне утицаје.

 

Снежана Ченад