Претходних година забележен је пораст кафића и ресторана који су спремни да своја врата отворе и за љубимце гостију. Иако су законске одредбе биле проблематичне и често се доводиле у питање, присуство животиња у угоститељским објектима је ипак дозвољено, али је произвољно од локала до локала.

Занимљив случај десио се у Скупштина бару, када је на пиво доведен помало егзотичан и необичан љубимац – змија:

“У башту је сео пар који нас је претходног дана љубазно питао да ли смо пет френдли кафић, на шта сам им ја потврдно одговорио, а они са одушевљењем прихватили могућност да седе код нас са својим љубимцем. Конобар им је пришао, не би ли узео поруџбину и потом је уследио шок. Девојка је око врата имала змију са којом се играла. Сви у башти су похитали унутра и најзанимљивије је што су наручили точено пиво и хладну криглу,  како би се змија, обавијајући око ње, расхладила” , поделио је искуство власник Скупштине, Тони Вујчић.

Понекад је престиж разлог куповине несвакидашњих љубимаца, а некада чиста љубав према животињи која није блиска нашем подручју. Ипак, најбитнија ствар је да су  брига о животињама и борба за њихову заштиту све веће тенденције.

Герила бар у Новом Саду, такође је отворена за све госте који желе да пију кафу или уживају у пиву са својим љубимцем. Ситуација у којој је у овом бару ушетала или угмизала необична животиња, није било, али су јако срећни и поносни на своје муштерије, јер доводе пре свега дресиране љубимце:

Наш бар је рад да угости апсолутно све љубимце, али је неописиво леп осећај када радите са људима који доводе дресиране и „васпитане“ љубимце, како ми волимо да кажемо, јер нема веће части када је ваш гост особа која води рачуна и брине о својој животињи, а првенствено о миру другог госта“, речено нам је у Герили.

Снежана Ченад