Микрософт развојни центар у Србији организовао је у суботу, 2. септембра, финале 10. Bubble Cup такмичења у сали Американа Дома омладине Београда.

Финале 10. јубиларног Bubble Cup такмичења свечано је отворио Драган Томић, директор Микрософт развојног центра у Србији, а такмичаре и госте поздравила је и Татјана Матић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Катарина Алексић, саветник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља.

Bubble Cup је ове године поставио рекорд у броју такмичарских тимова, а финале такмичења угостило је чак 22 домаћа и инострана тима, од тога 10 студентских и 12 средњошколских. Учесници из Србије, Хрватске, Бугарске, Пољске, Украјине, Белорусије и Русије учинили су да овогодишњи Bubble Cup буде најтежи и најизазовнији у 10 година дугој историји.

10 студентских и 12 средњошколских тимова такмичило се на овогодишњем Bubble Cup-u.

Више од 3000 студената и средњошколаца учествовало је до сада у овом такмичењу, које је 2008. године покренуо Микрософт развојни центар у Србији. Сложеност и тежина задатака се током протеклих десет година увећавала, док је основни циљ такмичења увек остао исти – промоција програмирања међу младима и пружање прилике да кроз тимски рад изграде пријатељске везе које ће их пратити кроз живот и каријеру.

„Микрософт развојни центар у Србији је изузетно поносан на пут који је Bubble Cup прешао за ових 10 година постојања и чињеницу да је израстао у једно од најпрестижнијих међународних такмичења. Свет у којем живимо се убрзано мења и развија и у таквим околностима програмирање је најтраженија вештина, будући да данас ниједна индустријска грана не може да функционише без употребе софтвера. Зато је важно да све више младих препознаје могућности које им отварају информационе технологије, да науче да их користе и оду и корак даље –да управо они буду ти који су предводници трансформације друштва и 4. индустријске револуције“ – рекао је Драган Томић.

Драган Томић, Микрософт развојни центар у Србији

Озбиљност и значај овог такмичења у припреми младих талената за професионалну будућност у програмирању, огледа се и у чињеници да су многи од преко 200 запослених у Развојном центру некада били финалисти Bubble Cup-а, а данас раде на технологијама које дефинишу будућност.

На отварању овогодишњег Bubble Cup такмичења премијерно је представљена јединствена платформа за учење програмирања Фондације Петља. Материјали на Петља.орг су намењени свима који желе да уче и вежбају програмирање, као и такмичарима, а посебан акценат је стављен на подршку ученицима у савладавању школског градива и њиховим наставницима у извођењу наставе рачунарства.

Платформу су представили директор Фондације Петља, Небојша Васиљевић и професор др Филип Марић. 

Портал Петља.орг осмишљен је са идејом да програмирање не мора бити компликовано и резервисано само за стручњаке. Жеља је да се програмирање овим путем приближи свима: деци и њиховим родитељима, ученицима и њиховим наставницима, радозналим корисницима технологије и свим људима који се питају шта је следеће што треба да науче. Зато је Петља препозната као значајна подршка образовном систему, са циљем популаризације и подизања свести о важности програмирања за све ученике, без обзира да ли ће за своје каријере изабрати нешто из домена информационих технологија или не.

Фотографија: Микрософт развојни центар у Србији