Планина Дурмитор је највиша планина у Црној Гори. Проглашена је националним парком и од 1980. године је под заштитом УНЕСКО-а.

Сматра се да име потиче од келтских речи „дру ми торе“ што значи „планина пуна воде“. Ово се односи првенствено на 18 ледничких језера која почивају на њеној површини, а која су названа „горске очи“. Сва вода је светлозелене боје и шуме које их окружују рефлектују се на површини. Једно од најатрактивнијих језера је Црно језеро које се, као и сва остала, налази изнад 1500 метара надморске висине и недалеко је од улаза у национални парк. Уколико температура дозвољава, посетиоци се радо купају у њему.

Осим језера ту су и реке Тара, Драга и Сушица које су вековима продубљивале кањоне и дале планини још необичнији изглед. Све реке су изузетно чисте и чувари парка се труде да тако буде и убудуће. Брину се и о свим врстама биљака и животиња која су овде настањенa.

Планина се простире на 39 хиљада хектара. Својом лепотом привлачи туристе из целог света, међу којима су најчешћи посетоци Французи, Немци, Енглези и Белгијанци. Постоји много начина да се виде сви предели Дурмитора. Најчешће се обилази пешке. Пење се ободом до неког од 48 врхова који прелазе висину од 2000 метара надморске висине. Неки се пак опредељују да је пређу бициклима, док они који су мање окренути спорту уживају у погледу возећи се колима колико год то терен допушта. Највиши врх је Боботов кук и уздиже се до висине од 2522 метра одакле се погледом може обухватити не само цео национални парк, него и околна природа.

Током зиме Дурмитор се претвара у главни скијашки центар у Црној Гори. Зиме су овде хладне и са много снега због чега све куће имају кровове који се спуштају до метар од земље, како би снег могао да падне и не уруши кров својом тежином. Тада главно место окупљања љубитеља скијања постаје место Жабљак. Иако цела општина има свега 4000 становника, сви се увек радују новим посетиоцима.

Без обзира на то да ли преферирате лето или зиму, Дурмитор је одлична опција за одмор са породицом или пријатељима. Уживајте и јавите нам утиске!

Јелена Врцељ

Фото: Јелена Врцељ