Мистерије и нерешени случајеви који потресају свет

 

Управо у овом тренутку, док сигуран и опуштен седиш у својој кући и сурфујеш интернетом, у целом свету, сваког тренутка, догађају се случајеви који потресају јавност, а често не добију разрешење. Неки од њих су фасцинантни, а од неких ти се јежи кожа. Неки постају инспирација за филмове и књиге, а због неких истражитељи ноћима не спавају покушавајући да сазнају шта се и како догодило.

Извор: theparisreview.org

 

Мистерија која датира из раног 15. века, Војничев рукопис, вековима је била предмет проучавања криптографа. Ова илустрована књига написана је потпуно непознатим системом писања. Чудни дијаграми, догађаји и биљке нацртани у овом манускрипту, не подударају се ни са једном врстом коју знамо.

Дјатлов пролаз изазвао је толико шпекулација и теорија да је и екранизован. Пре скоро 60 година, деветоро младих планинара полуголи и боси напустили су свој камп у Уралским планинама и истрчали на хладноћу од минус 30 степени. Истраживања су показала да је шатор исечен изнутра, а на њиховој одећи пронађени су трагови високе радиоактивности. Док је петоро младих умрло од хипотермије, тела осталих доживела су велику физичку трауму, а једној девојци фалио је језик и била су поломљена ребра. Ипак, на њиховим телима није било ни модрица ни огреботина.

Више детаља о Дјатловом пролазу можете прочитати овде

Шум из Таоса у Новом Мексику је звук ниске фреквенције, непознатог порекла, изазива мучнину и несаницу. Становници овог града су 1993. године поднели захтев Влади да се овај шум истражи, али истраге никада нису успеле да пронађу узрок овом феномену. Он често буди људе и не да им да спавају, али, иако најпознатији, шум Таоса није једини. Ово је феномен који се среће у више градова широм света и нема објашњење.

Извор: christopherdickey.blogspot.rs

 

Један од најмистериознијих случајева ове деценије јесу Изгубљене девојке Панаме. Крис и Лисен нестале су две недеље након што су дошле у Панаму да студирају шпански. Отишле су у шетњу, а према подацима њихових мобилних телефона, истог дана покушале су да позову помоћ, али није било сигнала. Од тада им се губи сваки траг, а наредних 10 дана оне све документују фотоапаратом који су понеле. На првим фотографијама девојке су насмејане и истражују дивљину у коју залазе све дубље и дубље, а убрзо слике почињу да приказују мрак и непознате локације. Готово 90 слика фотографисано је у потпуној тами. На једној од последњих фотографија је Крис којој се назире крв на глави. Неколико месеци касније, чланови Нгоби племена који живе у џунгли, пронашли су неке од ствари девојака, међу којима су биле и Лисенине чизме, а у једној од њих и њене кости. Иако њихова тела никад нису пронађена, сматра се да су девојке умрле у шуми.

Тина Натарош