У сезони годишњих одмора и одлазака на море, сигурно је да међу нама постоје и они који себи овог лета неће приуштити такав угођај. Ипак, ни за оне који су одлучили да лето проведу у Новом Саду, није све тако монотоно.

Град Нови Сад, као и насеља у његовој околини, овог лета заиста имају фантастичну понуду догађаја.

Полазишна тачка наше мапе летњих дешавања свакако би био БРОД ТЕАТАР. Усидрени брод на Београдском кеју, који заправо представља импровизовану сцену, сваке вечери од 1. јула до 31. августа нуди културне перформансе, који ће, осим квалитетног програма публици, уметницима омогућити да свој рад презентују и покажу да култура у Србији није на рубу пропасти, већ да је само треба форсирати.

Друга на реду је „ПЕШАЧИМО У ПРИРОДИ“ рекреативно-планинарска акција на Фрушкој гори која је организована тако да се од 16. јула, распоредом одређено, обилазе манастири, музеји, планинарски домови и организују спортско-рекреативна такмичења. Циљ ове бесплатне акције је подизање свести грађана о здравом животу, важности провођења времена у природи  и обиласку лепота планине која нам је „под носом“.

Потом препоручујемо посету манифестацији „У славу фрушкогорског виногорја“, 19. августа на јужној падини ове планине у месту Велики Радинци. У част римског имепратора Марка Аурелија Проба обележава се више од 1700 година од његовог сађења прве лозе на овом месту. Програм је намењен уживаоцима вина, као и самог грожђа.

И за крај наше мапе, коју смо једва успели да исцртамо у ових неколико манифестација, издвајамо међународни ИНТЕРЕТНО ФЕСТИВАЛ од 22. до 26. августа, на ком ће наступити фолклорна и етно удружења из целог света, као и из наше земље. Ово је препорука љубитељима народног мелоса, као и производа старих занатских мајстора. Цео фестивал посвећен је култури која припада неким прошлим временима и вредностима које је заменило ново технолошко доба.

Лето у твом граду је богато онолико колико си спреман да истражујеш!

Снежана Ченад

Фото: Марија Ердељи