Када кажемо Париз засигурно нам је прва асоцијација Ајфелов торањ. Но, друга би била најпознатији музеј на свету –  Лувр. Годишње га посети преко седам милиона људи из целог света. На поврпини од 72.735 квадратних метара ова некадашња тврђава и дворац у себи чува дела најпознатијих уметника.

Лувр, Париз

Музеј је званично отворен 10. августа 1793. године. Током година скупљани су скупоцени предмети француских владара, имућних донатора, цркве. Идеја је била да се у њему излаже национално благо. Данас је цела грађевина издељена на осам одсека од којих се сваки односи на одређену епоху и земљу.

Египатски антиквитети“ је одељак који садржи око 50 хиљада предмета од којих неки датирају чак из четвртог века пре нове ере. Наполеон је ову колекцију знатно проширио својим путовањима у Египат. У једној од соба изложени су саркофази, ковчези у којима су сахрањивани Египћани. Они су ручно осликавани и на њима су приказивани умрли како леже прекрштених руку на грудима и увек оворених очију. Једно од познатијих дела која се налазе у овом одељку је „Писар из Сакаре“.

 

Писар из Сакаре, дело настало око 2500. године пре нове ере

Део музеја је посвећен грчкој, романској и етрурској цивилизацији. Колекција садржи скулпруре, делове храмова, накит, оруђа за рад и спремање хране и многе друге предмете. На ходнику који води међу спратова уздиже се Ника са Самотраке, мермерна скулптура богиње победе, која је настала у хеленистичком периоду.

Предмети из Персије, Ирана, Холандије, Шпаније, дела италијанских сликара, вајара, цео спрат са намештајем и личним стварима Наполеона, Марије Антоанете, Луја XIV и других истакнутих владара. Кажу да ако би се погледао сваки предмет који је изложен у Лувру по 30 секунди, требало би нам око две и по године да све обиђемо!

Лувр чува најпознатију слику на свету, а то је „Мона Лиза“ од Леонарда да Винчија. Овај предмет се излаже под најстрожим условима. Око њега је постављена ограда на око метар удаљености од слике, а сама слика се налази иза дебелог слоја стакла. Ове мере се правдају тиме да шампони, парфеми и друге супстанце које људи користе могу временом мало по мало да оштете слику. Док се Мона Лиза загонетно смеје, око ње је увек највећа гужва, као да су сви дошли у Лувр само њу да виде и са њом се фотографишу.

Иако се изглед дворца чува, понекад му се дода неки нови урбанистички пројекат како би се изглед модернизовао не нарушивши досадашњу архитектуру. Тако је настала и чувена пирамида која се налази испред Лувра, а која служи као улаз у музеј.

Пирамида, главни улаз у музеј

У зависности од тога у којем периоду године се нађете испред Лувра, будите спремни на то да, уколико нисте онлајн купили карте, морате чекати од сат и по до пет сати у реду, ако се на посету одлучите у време одмора, што је углавном у току лета. Ипак, нека вас ово не обесхрабри. Када једном уроните у овај величанствени, луксузни свет, нећете желети да из њега изађете.

Текст и фотографије: Јелена Врцељ