Тајна вечне младости и лепоте чини се да представља мистерију коју су многи покушавали да реше кроз читаву историју људског постојања.

Да ли је та мистерија икада решена? На који начин су се жене некада неговале и одржавале своју фигуру?

Лепота1

Вечити императив – бити леп

Међу најпознатијим женама у историји човечанства свет највише памти оне које су биле чувене по својој лепоти. Једна од њих је свакако краљица Египта, Клеопатра. Називали су је заводницом, фаталном женом. Како је успела да заведе Цезара, Марка Антонија? О начинима на које је Клеопатра неговала своју лепоту још у првом веку пре нове ере сведочи рукопис на грчком који садржи двадесет и четири рецепта за негу коже и косе. Ово је једини доказ који имамо, сви остали су изгубљени током времена. Рецепти за косу су имали за задатак да је ојачају, поцрне и поспеше раст. Уместо вештачки добијених препарата које данас користимо, Клеопатра је употребљавала производе из природе – биљке (прах ириса, шафрана и мироа) и животиње (медвеђа маст). А за уклањање длачица и данас користимо Клеопатрин рецепт – мешавина шећера, лимуновог сока и меда, названа шећерна паста.

У различитим деловима света постојали су различити идеали женске лепоте. Султани Отоманског царства су имали харем препун жена које су довођене из свих тада познатих ћошкова света. Иператив лепоте у харему је била глатка кожа, дуга коса и облине. Тело је служило за украшавање накитом и каном којом се цртало по кожи и којом су се бојиле обрве и трепавице.

Лепота2

Различита лепота у свим деловима света

У средњем веку тамна кожа је била резервисана за припаданике нижих сталежа који су време проводили радећи на пољима. Даме из високог друштва су се трудиле да се клоне сунца и да кожу избеле што је више могуће. Поред беле пути елегантном се сматрала и плава коса са наглашеним црним обрвама и црвеним уснама. За ту сврху су користиле брашно, зачине, сирће, мед, пчелињи восак, јаја и тако даље. Овај тешко достижан идеал лепоте је захтевао и депилирање чела, потиљка и избељивање зуба. Лепота боли!

Осмех је најлепши украс

Време пролази, идеал лепоте се мења, али жене увек покушавају да буду неговане и атрактивне. Иако су спремне да ураде било шта не би ли што дуже изгледале младолико, оно што се сматра лепим биће увек дискутабилно. Права лепота долази изнутра. Пригрлите себе и волите своје тело и лице. Све жене су лепе, свака на свој начин!

Јелена Врцељ

Фото: unsplash.com, picjumbo.com