Иако познат у целом свету по филмском фестивалу који се у њему одржавао већ седамдесет и један пут, Кан током целе године привлачи туристе.

Овај не тако велики град (има око 70 хиљада становника) је смештен на Азурној обали, на сат времена колима од Нице. Пешчане плаже и величанствени хотели ће вас освојити на први поглед.

Кан1
Црвени тепих је јасан симбол Кана

Испред хотела су паркирани аутомобили толико луксузни да би се неком наивном посетиоцу могло учинити да је у питању изложба. Наиме, то су приватна кола имаућних гостију који одседају у овим прелепим хотелима.

Поред смештаја гости могу да се забаве у казинима или да купују у најекслузивнијим бутицима који се ређају дуж кеја – Долче и Габана, Прада, Ђорђо Армани, Хуго Бос, Версаће, Диор, Гучи и други. Ови бутици нису намењени „обичним смртницима“. Да бисте ушли у неки од њих, морате да изгледате заиста пристојно с обзиром на то да вам врата отвара младић у оделу, а услужују вас девојке сређене као за какву свечаност.

Сваки хотел наспрам себе поседује део плаже који је претворен у ресторан и место за одмор са лежаљкама.

Кан3
Један од бројних хотела у Кану

Постоје плаже прилагођене најмлађима. Један део воде буде ограђен и у њему постављене играчке за воду на које деца могу да се пењу и са њих скачу. На кеју су паркови ѕа децу, вртешке, сладолеџије. А увече цео град има другачији изглед. Све врви од младих.  Дању ресторани, увече се трансформишу у ноћне клубове.

Кан

Истина, „Кански филмски фестивал“ је најпознатији у свету и по томе је и град чувен. Фотографишите се на црвеном тепиху и осећајте се попут звезде! Али током целе године у њему се одигравају различите манифестације.

Током лета спектакл представља „Фестивал пиротехнике“.  Представник своје земље осмисли плес ватромета који се одиграва уз музику која се одабре у складу са кореографијом и темом. Ватромет се пушта са платфоми које су постављене на води на безбедној удаљености од обале. Уколико се сместите на лежаљку на некој од плажа, имаћете фантастичан поглед на ватромет који се рефлектује на површини воде.

За све љубитеље јахти и бродова ту је и „Фестивал јахти“, потом „Фестивал игара“ као што су шах, игре картама, коцкицама и многи други.

Канска плажа ноћу

Ово није све што Кан нуди. Да би се виделе све његове лепоте, неопходно је отићи тамо и истраживати околину недељама. Свако ко је у могућности нека си приушти да види овај познати град макар једном у свом животу. Уживаћете сигурно!

 

Текст и фото: Јелена Врцељ