Било да сте љубитељ чоколадних, воћних или млечних укуса, сигурно је да у летњим данима уживате у свом омиљеном сладоледу. Можда нисте знали, али сладолед је некада био доступан само краљевима и племићима и везивао се за моћ и луксуз. Данас је велики број најразличитијих укуса и облика сладоледа широко доступан свима.

Верује се да је први сладолед настао у Кини и да су његови састојци били млеко и лед, а да је сладолед онакав каквим га данас познајемо настао у Италији у 17. веку.

Ненси Џонсон је 1846. године конструисала прву машину за прављење сладоледа, индустријска производња почиње 1851. у Бостону, док је посластичар Итало Марћиони 1924. године измислио корнет. Затим је 1934. године реализована идеја преливања сладоледа чоколадом и појавио се сладолед на штапићу, а све по идеји Криса Нелсона.

О популарности овог дезерта говори и чињеница да недалеко од Болоње у Италији већ неколико година постоји Универзитет сладоледа где студенти могу научити све тајне и вештине прављења ове, свима омиљене, летње посластице.

EMP_8753 1
На штапићу или корнет – питање је сад 🙂

Сматра се да су највећи конзументи сладоледа Американци, и то најчешће деца до 12 година, али и старији од 45, а највише сладоледа се прода недељом. Нека истраживања показују да је чак 33% испитаника изјавило да им је омиљени укус сладоледа ванила, затим следе чоколада и јагода, а најпопуларнији топинг је, наравно, чоколада.

Поред типичних укуса у којима уживамо када наступе врели летњи дани, постоје и неки врло необични укуси за које би се свако од нас ретко када одлучио. Неки од њих су мастило од сипе, пржена пилетина, крилца или укус угља, што се може пробати у Јапану. Велика Британија је позната по сладоледу од мајчиног млека, у Америци можете пробати сладолед са укусом сланине, док је у Уједињеним Арапским Емиратима могуће пробати сладолед од млека камиле.

EMP_8758 1
Који је твој омиљени укус?

За оне који желе да издвоје већу суму новца и пробају најскупљи сладолед на свету то могу да учине у Дубаију где се производи „Црни дијамант“, а цена једне кугле је 817 долара. Прављен је ручно и садржи тартуфе и ирански шафран, као и 23-каратне пахуљице којима је посут.

Највећа порција сладоледа на свету направљена је 1985. године и била је висока 4 метра и преливена са 145 литара топинга од чоколаде.

Поред тога што ћете се расхладити, сладолед ће вам омогућити и да се осећате боље јер само једна кугла ове посластице доводи до лучења хормона среће.

Јована Адамовић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment