Најчешће описани као нарцисоидни, размажени и опседнути технологијом, миленијалци су млади рођени између 1980. и 1996. године. Овај или термин генерација Y, приписује се Вилијаму Штраусу и Нилу Хоуву који га први пут спомињу у књизи ,,Генерације: Историја америчке будућности од 1584. до 2069.’’ За њима следи генерација З или ,,Дигитални домороци’’, за коју демографи тврде да се потпуно разликују од својих претходника.

Статистика говори да су миленијалци досад најбројнија генерација, али у медијима је њихова слика негативна упркос бројним истраживањима која су показала да су особе рођене у овом размаку махом билингвалне, жељне авантура, мање религиозне и расистички оријентисане. Они желе креативне и динамичне послове и уколико нису задовољни, врло је вероватно да ће дати отказ. Истраживања говоре да их је потребно укључити на радном месту јер 90 одсто ових младих сматра да су успех и признања на послу неопходни за срећан живот.

Како миленијалци улазе у нове животне фазе, због чињенице да одлажу брак и родитељство, те да 34 одсто њих још увек живи са родитељима, често су називани и Петар Пан генерацијом која не планира да одрасте. Они, пак, велики значај придају путовањима, упознавању других култура и послу који ће их испуњавати. Идеалисти су, желе да мењају свет и начин на који функционише.

Припадници генерације З важе за практичније, мултитаскере, висина плате им је најбитнија и верује се да ће бити најобразованија генерација икад. С друге стране, пажњу губе брже од миленијалаца, конектовани су 24 сата и већину свог живота живе у виртуелном свету. Имају предузетнички дух и преферирају друштвене мреже као што су Снепчет и Инстаграм, док Фејсбук виде као застарелу платформу.

Сањари и авантуристи, односно миленијалци, полако губе свој спотлајт у медијима, а њихово место заузима све бројнија индивидуалистичка генерација З. Обема генерацијама се посвећују бројна маркетиншка и бизнис истраживања како би послодавци и рекламне агенције откриле како им угодити и продати неки производ. Миленијалци су познати као најпопуларнија генерација, али без сумње, генерација З биће највише анализирана, а према неким испитивањима и најбогатија.

Тина Натарош

Фото: Марија Ердељи