ОМЛАДИНСКЕ ЗАДРУГЕ: ПОМОЋ У ПРОНАЛАСКУ ПОСЛА

Омладинске задруге су организације које из године у годину броје све више својих чланова, односно младих који поред школе или студија желе да зараде новац.

Чланске карте, које се добијају након попуњавања образаца, нуде најразноврснија радна места. Најчешће тражени послови су у области угоститељства, лепљење декларација, дељење летака или рад у продајним објектима.

Након приступа некој од омладинских задруга, најоптималнији период чекања на позив за рад је између 20 и 40 дана, јер је толико потребно програмима да обраде твоја знања и способности, па сходно томе пронађу пословне понуде.

Студенткиња факултета безбедности, Катарина Станковић, истакла је да је њој омладинска задруга много помогла у проналаску сезонских послова којима је растеретила буџет својих родитеља током студија.

„Увек сам поприлично отворена за различите типове посла. Задовољна сам радом омладинске задруге првенствено зато што су исплате редовне, а и ако дође до грешке, најчешће су „кривци“ за то послодавци. Друго, заиста ми излазе у сусрет у смислу локације посла и када год искрсне нека понуда која није далеко од мог места становања, позову ме.“

Могућности које нуде задруге су бројне, те им студенти и ученици приступају по препоруци познаника или искустава у које се лично увере. Пример за то су особе које деле летке и тиме ти показују да посла увек има, али треба бити пожртвован и вредан.

Некадашњи директор омладинске задруге Београд, Живко Ђаковић, сматра да су задруге јако важан фактор у привреди и да заиста раде у корист како младих, тако и послодаваца:

„Долазили су ми на разговор момци и девојке са различитим захтевима, али смо се увек трудили да пронађемо понуде које ће се уклапати са сменама од по три-четири сата, како би стизали да заврше своје обавезе око школе или студија.“

Млади одустају од учлањења у задруге због недовољне информисаности и стрпљења у проналаску посла. Ипак, број омладинских задруга који је све већи упућује да је партнерство између њих, послодаваца и млађе популације кренуло узлазном путањом.

Снежана Ченад

Фото: Марија Ердељи