Ница – бисер Азурне обале

На Азурној обали француске ривијере, у подножју Алпа, простире се Ница. Названа по грчкој богињи победе, Ники, овај град плени својом лепотом, топлом климом, историјским грађевинама и привлачи туристе из целог света.

Иако се ниједан део града не може издвојити као најлепши, центар који води ка старом делу града је веома занимљив и специфичан јер је потпуно претворен у простор без аутомобила, намењен само за пешаке. На њему се простире градски трг Масена. Поплочан је квадратним блоковима тамно и светло сиве боје због чега подсећа на шаховску таблу. Трг украшава величанствена Фонтана Сунца у чијем центру се уздиже седам метара висока статуа Аполона.

Атракција у току лета која нуди освежење, како деци, тако и одраслима је водено огледало које се простире на 3000 квадратних метара. Ова фонтана по којој можеш да ходаш избацује млазеве воде у насумичним размацима и свако ко се нађе на њој може да очекује купање! Фонтана је током лепа највише занимљива деци која се ослободе одеће и проведу сате играјући се на овој необичној површини.

Током своје историје Ница је прелазила из руку италијанске власти у руке Француза. Захваљујући својој локацији, била је једна од главних лука у којој су се окупљали трговци из целог света. Због свега тога и данас можемо видети утицај који је оставио трага на архитектуру града. Фасаде кућа и зграда су обојене светлим тоновима међу којима преовладава жута, због чега град изгледа као да сија.

Шетајући се уским улицама које су одлика италијанских градова, пролазећи поред високих зграда са малим прозорима, долазимо до Катедрале Свете Репарате, заштитнице Нице. Изграђена је између 1650. и 1699. године у барокном стилу по узору на Свету Сузану из Рима. Током времена била је обнављана и  рестаурирана тако да и данас изгледа очувано.

Катедрала је део малог трга Росети на којем се налазе посластичарнице. И то не било какве! „Фенокио“ је најпознатија посластичарница у Ници која у својој понуди има преко 100 врста сладоледа! Све на шта можете да помислите преточено је у сластан укус кремастог сладоледа – лаванда, мохито, пиво, крем бруле, ружа, кактус, кокос, лубеница, личи (азијска треша), и многи други. Осим сладоледа, можете уживати и у слатким палачинкама и колачима.

Путовање је једино на шта трошимо, а што нас чини богатијим. У нове авантуре увек вреди уложити, а уколико се одлучите баш за овај прелепи град сигурно нећете из њега отићи незадовољни.

Јелена Врцељ

Фото: en.nicetourisme.com