Мотивациони говорници су, како се самодефинишу, објединитељи интердисциплинарних наука, међу којима се издваја психологија, социјална психологија, психологија каријерства, менаџерства и бројне друге. Учинци људи чији је фокус занимања подстицање других на основу сопственог искуства, све су већи.

Двадесетдвогодишња студенткиња журналистике, Милена Милошевић, пре две године сусрела се са тешким здравственим проблемом и када није видела излаз из ситуације, десио се преокрет. Претражујући видео снимке на Јутјубу, наишла је на познату хрватску мотивациону говорницу проф. Ану Бучевић. Од тада, Милена је извојевала победу над болешћу и данас је поносна на сваку секунду издвојену за снимке оваквог карактера.

– Често чујем да је то продавање магле, да она прича нешто што сви ми већ знамо и за то узима новац. Прво видеа на Јутјубу су бесплатна, свако их може слушати ако жели, а да ли ћемо желети да одемо степеник више и посетимо неки семинар који бисмо платили, то је опет наша одлука. Покушајте да будете они здрави скептици који теже истини тако што узму па тестирају оно у шта сумњају – каже Милена.

Често су питања која се постављају и самим говорницима у вези са нашим неповерењем у делотворност њихових речи. Психолошкиња Маријана Маринковић каже да нам нико суштински не може помоћи уколико ми најпре то не пожелимо сами себи.

– Колико су вам само пута родитељи, пријатељи и колеге говорили да је нешто лоше по вас, чак сте и ви то сами увиђали, али вам није било довољно мотивишуће да бисте било шта променили. Е, тако је и са лајфкоучингом. Дакле, подржавам овакав вид, па могла бих да кажем терапије – објашњава Маринковић.

Могу ли мотивациони говорници да учине наш живот бољим?

Људи су суочени са бројним интернет преварама, те су због тога и помало скептични према оваквим материјалима. Прва помисао им је да ће неко на њиховој муци зарадити тим једним кликом на снимак. Истина је да сваки преглед доноси новац, али чињеница је да лајфкоуч вама продаје искуство, а то је можда и најскупља ствар. И поврх свега, постоји и опција да се никада више не вратите на канал који води неки од њих.

Тренд који је диктирао да се у савременом добу мора имати и сопствени психолог, вероватно је подстакао људе, који су борили тешке битке, да се охрабре и они буду ти који ће помагати другима, без обзира на недостатак дипломе и кредибилитета. Веома битна ствар је да је овакав вид психолошких третмана много другачији од стандардних, јер психолози најчешће нису прошли кроз исте ситуације као ви.

Једни га третирају као терапију, други као пресипање из шупљег у празно, али параметри који показују да је све већа посећеност људи на семинарима ове сврхе и све већи број прегледа снимака мотивационих говорника, јасно сигнализирају да је лајфкоучинг феномен који не продукује ништа негативно. Уколико вам онлајн савети или разговори пред многобројном публиком нису помогли, сигурно је да вам нису ни нанели штету.

Снежана Ченад

Фото: unsplash.com