Фестивал занатског пива: рај за пивопије – врхунска пива и још бољи људи!

Новосадски фестивал занатског пива одржан је по четврти пут у Студентском културном центру „Фабрика“ и клубу „Quarter“, 23. и 24. јуна. Посетиоци овог фестивала су имали прилику да окусе десетине различитих занатских пива из пивара из Србије и региона, да присуствују разноразним предавањима и живој свирци.

На улазу се, заједно са картом, добијала и стаклена чаша са логом фестивала помоћу које су сви могли окусити различите ароме занатског пива. Тако је и тим Омладинских новина кренуо у потрагу и прво што нам је привукло пажњу било је пиво са укусом малине, од излагача и пивара Александра Бишевца који је на фестивалу представљао „Збир“ пивару.

„Премијерно за фестивал смо спремили два пива, француско пиво „Сајсон“ које пролази кроз систем са наном и лиметом и на тај начин се служи. А за суботу смо спремили исто француско пиво у које се додаје наша права домаћа малина која тако племени укус пива. Новосадски фестивал иначе представља прави гран при фестивала у Србији што се тиче крафт пиварства, ово је фестивал где дођу људи из целе Србије како би приказали оно најбоље што имају“, нагласио је Бишевац и додао како су време и одзив сјајни.

Хм, које ћемо следеће пробати?

Студент Здеслав Гаврић каже како га је фестивал одушевио. „Много ми се свидела цела та идеја, а дошао сам јер ме интересују занатска пива која су одлична. Све пиваре су представиле изврсна пива, али највише ми се свидело пиво пиваре „Збир“, као и пиво са укусом боровнице од пиваре „Ниња туртлес“, рекао је Гаврић.

Велики број излагача мамио нас је да пробамо интересантне нове укусе

Пивску понуду је оцењивао и стручни жири, и тако за време фестивала изабрао и прогласио за победника фестивала пивару „Crow“ и њихово пиво „Paradise“. Један од чланова победничке пиваре Бобан Новаковић каже да су на фестивал дошли са девет пива.

„Публика воли све, а највише се одушевила са пивом са кајсијом зато што је баш сезона кајсија и буквално гаси жеђ. С обзиром да је ово трећи фестивал на којем учествујемо, људи већ знају за нас и познати смо по томе што увек хоћемо да имамо више врста пива и јер волимо да експериментишемо“, истиче Новаковић.

Пивара „Crow“ однела је, према оцени жирија, титулу најбољег на овогодишњем фестивалу

Организатор Фестивала и директор СКЦНС Здравко Вулин каже како се програм, а самим тим и култура крафт пиварства шири.

„Садржај, број људи који долазе и профил излагача нам даје самоувереност да радимо једну добру ствар. Задовољан сам јер влада здрава конкуренција, а имамо велики број излагача, фантастичне предаваче, професионални међународни жири, професионалне излагаче пива први пут на фестивалу и публику која је кроз ова три фестивала већ поприлично едукована кроз све те различите садржаје“, закључио је Вулин и додао како фестивал веома привлачи пажњу јер није нешто што се дешава свако вече.

Вулин каже да је публика већ едукована о пиву и пиварству захваљујући оваквим фестивалима

На фестивалу су биле присутне и многе припаднице лепшег пола које су одушевљене понудом и самим програмом. Једна од њих је студенткиња Јована Марковић којој је ово други пут како присустувје фестивалу.

„Сматрам да је овај фестивал на добром путу да постане једна од главних манифестација Новог Сада. Све у свему, рај за пивопије – врхунска пива и још бољи људи. Препоручујем свима који нису били, а воле попити добро пиво, да посете следећи фестивал занатског пива“, истакла је Марковићева.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи