У Новом Саду јуче отворена „Креативна ЕУ летња школа” за младе

Свечаним отварањем у суботу, 24. јуна у Стартит Центру у Новом Саду почела је са радом осмодневна „Креативна ЕУ летња школа” коју ће похађати 28 младих Новосађана од 15 до 20 година. Полазници ће имати прилику да уче о Европској унији, о вредностима које она промовише, као и о приликама које пружа младима у сферама волонтеризма, образовања и мобилности.

Учесници ће се упознати са појмом креативних индустрија, о којима ће им из прве руке говорити стручњаци из области дизајна, видео продукције, друштвених мрежа и организације догађаја, а и сами ће бити у прилици да се опробају у овим креативним процесима, као и да искусе тимски рад. Током програма, млади ће креирати кампању која промовише ЕУ вредности ии програме за младе и на тај начин показати како су практично применили стечено знање. Програм предвиђа и посете организацијама које се баве креативним индустријама, као и упознавање са професионалцима из ове области.

Пројекат реализује Удружење Cinema City у сарадњи са ЕУ Инфо поинт Нови Сад и уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

На отварању у инспиративном простору Стартит центра који окупља младе креативце из области ИТ сектора, полазнике су поздравиле Биљана Видука и Марина Грња Клаић испред ЕУ Инфо поинта у Новом Саду и представиле активности ове институције, програме Европске уније који су намењени младима и шири контекст придруживања Србије Европској унији.

Учесници у Стартит Центру у Новом Саду / Фото: Cinema City
Учесници у Стартит Центру у Новом Саду / Фото: Cinema City

О предностима Ерасмус + програма који младима нуди бројне могућности за мобилност у виду размена, волонтирања и предузетништва говориле су Анђа Илић и Марија Ковачевић, представнице новосадског огранка организације Erasmus Student Network које су пренеле сопствена позитивна искуства везана за студентске размене.

Ида Бока и Ивана Костадиновић из Волонтерског центра Војводине су испричале више о волонтерским програмима који нуде младима могућност да путују, упознају нове земље и људе, притом дајући доприност некој локалној заједници. Осим тога, било је речи и о Еразмус програму за младе предузетнике који омогућава младим људима са предузетничком идејом да проведу неколико месеци у другој држави под менторским вођством компанија које је већ сличну идеју развила и имлементирала.

У обиласку Стартит Центра / Фото: Cinema City

Након обиласка Стартит центра који је водила Марија Мандић и показала како једна креативна заједница ради и функционише у пракси, дат је осврт и на креативне индустрије о којима је више испричала Мина Падежанин, менаџерка у култури и продуценткиња. На крају се полазницима обратио Милош Игњатовић, директор Удружења Цинема Цитy и менаџер у области креативних индустрија са искуством од преко 20 година организовања фестивала, концерата, журки, конференција и испричао сопствена искуства, охрабривши младе људе да се истражују себе и опробају се у новим искуствима.

Након првог дана школе који је представљао увод у програме Европске уније који доприносе оснаживању младих и могућности које нуде креативне индустије, полазници ће наредних дана радити на реализацији заједничке дигиталне кампање коју ће сами осмислити и која ће имати за циљ да њиховим вршњацима представи бројне опције за усавршавање и напредовање кроз коришћење програма попут Еразмуса.

Извор: Cinema City