Лето се ближи, а ми смо за тебе припремили неколико корисних савета за исхрану и вежбање. То ће нам на најбољи начин објаснити студенткиња Факултета техничких наука Дуња Ивковић Ивандекић, која у теретани тренира већ четири године уз одређену здраву исхрану. Она је веома посвећена оваквом начину животa и каже како уз правилну исхрану и редован тренинг резултати не могу изостати.

Многи сада крећу на разноразне дијете ради што бржих резултата, а Дуња истиче како је научила да је најбоља „дијета“ она коју можеш држати цео живот.

„Све оне дијете које се држе по два месеца падају у воду, јер ту обично следи враћање старим навикама, враћање изгубљене килаже, постајете тужни и опет крећете на дијету и тако укруг. Зато сам увек за решења којих се можете придржавати без неког великог мучења. Јесте спорији процес, али резултати трају цео живот“, каже Дуња.

Сви ми углавном већ и знамо правила здраве исхране, што подразумева мање слаткиша, грицкалица, масне и брзе хране, сокова итд. али Дуња наглашава да је битно схватити да не мораш те намирнице избацити заувек, него све јести умерено и повремено.

„Немојте одбити торту на рођендану и пиво када изађете са другарима, али исто тако немојте три пута вадити у тањир на ручку и појести породични сладолед сами одједном. Све је ствар дисциплине и сматрам да је могуће све уколико себи јасно зацртате циљеве и будете искрени према себи“, закључује Дуња.

Дуња саветује је да још није касно да почнеш да тренираш!

Учлани се у најближу теретану, посаветуј се са запосленима/друштвом/на интернету о неком плану тренинга и почни. Исто тако је ефикасно и ако вежбаш код куће или напољу, а најбитније од свега је почети“, оптимистично каже Дуња.

Она истиче да је за добијање неке озбиљније мишићне масе потребно много времена, али да ћеш се 2-3 кг вишка без проблема решити и пре него што обучеш купаћи костим.

„Ако се одлучите на вежбање у теретани, прво се фокусирајте на веће мишићне партије и поделите тренинге на горњи и доњи део тела док мало не уђете у штос, а касније можете другачије распоредити тренинге са фокусом на одређене делове тела“, рекла је Дуња и додала како можеш убацити трчање, вожњу бицикла, ролере, пливање, дуге шетње, јер је свака активност добродошла.

Она саветује рад на мишићима јер су одговорни за пуно ствари: само држање нашег тела, за наш метаболизам, целокупно здравље и на крају и изглед.

Девојкама бих препоручила да се не боје тегова и мишића, а оне пребилдане жене – чијег изгледа се бојите, су деценијама у бодибилдингу и већина њих користи нека недозвољена средства. Тако да, сиђите са траке и баците се на тегове, јер ће они ваше тело учинити складнијим и обликованим“, каже Дуња и наставља са саветима за мушкарце. „А за мушкарце, исти савет, тегови у руке, напуните тањире са пуно здраве хране и будите упорни. Грешка већине мушкараца, када виде да и после годину дана не могу добити мишићну масу, јесте управо та да не једу довољно у страху да ће се превише угојити. Бирајте здраве намирнице, једите довољно, а мишићи ће се сами побринути за остатак“.

Да би се после овог текста још брже покренуо/ла на акцију, припремили смо неколико корисних вежбица за твоје тело које је за Омладинске новине показала Дуња.

  • Чучањ: Ова вежба активира све мишиће ногу, такође је одлична као изазов за ‘пробијање’ неких својих рекорда како временски будете подизали килажу тегова.

 

  • Искорак уназад унакрсно: Одлична вежба како за ноге, глутеус тако и за равнотежу.

 

  • Шут уназад на сајли: Приликом ове вежбе се морате фокусирати баш на глутеус како би била ефикасна. Повежите мозак са мишићем и ‘шутирајте’.

 

Надамо се да смо ти барем мало помогли и у теби пробудили жељу и вољу за вежбањем и променама набоље. Уколико не знаш шта спремати сваки дан за јело и како одређена храна утиче на твоје тело и организам, прегршт сјајних идеја, информација и савета о исхрани, тренингу и здравом животу можеш пронаћи на Дуњином професионалном Инстаграм профилу. Срећно и како Дуња каже: Прилагоди се својим условима и правац на посао!

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи