Како се ближи омиљено годишње доба за све младе и оне који се тако осећају – дилеме су бројне. Коначно, лееето! Где ићи, како провести слободне дане и на најбољи могући начин искористити одмор, те напунити батерије? Одмарати или радити? Спремати испите или искулирати од свих обавеза које са собом носи студентски живот? Ако си и ти у оној скупини људи који су неодлучни како да проведу лето, пред тобом је неколико савета који могу послужити као смерницe.

Ања (23): „Када је лето у питању немам никаквих недуомица. Једва дочекам да оставим по страни све књиге, скрипте и остали материјал за студије и уживам у сунцу, плажи, сладоледу који конзумирам у великим количинама. Не размишљам о вишку килограма, не оптерећујем се учењем, тако да лето проводим одмарајући јер је то мој заслужена награда након успешно завршених испита. Дуге шетње, летње журке, одлични концерти – то је оно што имам у плану овог лета“.

Никола (24): „Лето је идеална прилика да зарадим џепарац који ћу касније паметно искористити. И овог лета ћу потражити посао у неким од многобројних градских угоститељских објеката јер им увек фали радника током летњих месеци. Вероватно ћу од зарађених плата почастити себе новим мобилним телефоном што ће ме додатно мотивисати да дам свој максимум на послу. Битно је одржавати радне навике и током лета“.

Наташа (23): „Ово лето ће бити комбинација учења и одмора. Будући да ми је остало пар испита за септембарски испитни рок мораћу загрејати столицу  и покушати да спремим испите најбоље што могу. У августу планирам да са друштвом, традиционално, већ пету годину заредом одем у Грчку. Паузе између учења искористићу да скокнем до базена пошто обожавам пливање, одлично за формирање мишића. Планирам и да се заљубим, ако се и то рачуна“.

Алекса (22): „Отићи ћу у Црну Гору крајем јула месеца и планирам да останем док траје летња сезона. Спојићу лепо и корисно. Радићу као спасилац на плажи пошто се дуги низ година бавим професионално пливањем, а можда ми се деси и нека летња љубав. Очистио сам семестар тако да ме тек од октобра очекују обавезе на факултету, што ме неизмерно радује јер могу мирно да спавам“.

Након читања овог текста сигурно имаш барем пар идеја како да проведеш лето које је на помолу. Било да радиш или учиш, пронађи време за рекреацију, одмор и дружење са драгим људима. Купи роковник, скицирај своје планове за лето и води се тиме. Наоружај се позитивном енергијом, осмехом, омиљеним сладоледом и не заборави крему за сунце! Нека ти ово лето буде једно од оних које се памте. И препричавају. Дуго.

Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи