Малограђанска свадба

Малограђанска свадба је представа позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке. Ово дело је написао Бертолд Брехт, писац 20. века. Премијера је одржана у Новосадском позоришту 13. маја. Редитељ овде драме је Радоје Чупић, а улоге играју: Цвијета Јовановић Мучалица, Зоран Радуловић, Жељка Јелић, Гордана Јелић Мештер, Биљана Бјелан, Милорад Бјелан, Јована Радуловић, Јована Хорват, Душан Николић, Давид Батинић, Јелена Ђурица.

Живети по строгим правилима и обичајима или не? Скините сви маске и покажите своје лице, драги гости…

Двоје младих, који праве свадбу, осуђени су да покушају да прате обичаје, који се њима баш и не допадају. Сви гости који су седели за столом на почетку су били под маскама, идентични – фини и насмејани. Како је вече текло свако је почео да скида своје маске и показивао је своје право лице.

Шта је ово? Млада је трудна?!?! Ово је покварено! Ниси то добро урадио… Дај да проњушкамо по целој кући…

Гости су почели да се показују. Осуђивали су сваки постаупак младенаца и свуда мешали своје прсте. Згрожавали се на саму помисао да је млада трудна, јер се по обичајима то не сме. Нису могли да одоле, а да не осуђују и не коментаришу цело вече. Свако је свој нос гурао где му није место и у епизодама су се претварали како уживају на слављу, а када окрену леђа једни другима, одмах су показивали своју пакост и завист према другоме.

Свако себе види као једну савршену индивидуу, а друге понижава и омаловажава да нису довољно добри у одређеним ситуацијама.

Млада и младожења су се борили против ових пакосних људи заједно и покушали да одоле обичајима, те је она и била обучена не као једна обична млада у белој и дугој хаљини, већ као рокерка, помешаних тамних боја.

Колико је тешко и данас живети по правилима и бити човек без зависти?

Сигурно се сви питате. То су ствари које нико не може да избегне и начини свет бољим, искренијим и другачијим него што је то иначе.

Скините своје маске и будите искрени према својим драгим особама, не волите лажно, не судите другима по изгледу, понашању или избору, већ гледајте да будете што бољи човек и помогнете другима. Не правите пометњу у нечијем животу забадајући свој нос тамо где он не припада.

                                                                                                                           Сара Матковић