Да ли сте се икада запитали одакле потиче овај израз? Он је заправо везан за име једног од најлепших и најстаријих паркова у Паризу и историју његове изградње. Парк „Багатела“ и дан данас одушевљава посетиоце својом величанственошћу, а доказ лепоте и уређености су бројне награде које се нижу сваке године.

Пре него што је преуређен у парк, овај простор је био место за лов, а једини објекат у њемује био омањи дворац који је служио за одмор у току лова или као преноћиште у случају вишедневног боравка. Дворац је изграђен 1720. године и био је у власништву Маршала Дестреа.

dsc00357

Мењајући неколико пута власнике, посед коначно доспева у руке грофа Артоа (касније краљ Француске 1824-1830) који одлучује да дворац поруши, изгради нови и цео амбијент претвори у парк. Тадашња владарка Француске, краљица Марија-Антоанета (1755 – 1792) чији је гроф Артоа био зет, одлучује да се клади са њим тврдећи да за изградњу таквог парка какав је он замислио је потребно бар три месеца рада. Он је тврдио да ће изградњу завршити пре истека рока. И успео је. Парк и дворац су изграђени за само шездесет и два дана! Потрошено је преко два милиона фунти, а сам назив потиче од италијанске речи „багателла“ што у преводу значи „ситница, тричарија“. Израз Ах, то је багатела! се проширио и по околним земљама, а користи се и код нас мада мало ко зна одакле сам израз долази и на шта је некад алудирао.

dsc00362

За изглед дворца био је задужен француски архитекта Франсоа Ћозеф Беланжер, а вртове је уредио Томас Блеки. Тада је веома популаран био кинески стил, па зато у парку често наилазимо на падоге увек окружене пауновима, јединим становницима овог бајковитог амбијента.

dsc00382

Кроз векове парк се мењао, надограђивао. Промене су настајале из историјских разлога (на пример, Француска револуција 1789) или услед смене стила који је популаран у одређеној епохи, а временом застарева.

На самом улазу се данас налазе две куле поред којих стоје љубазни чувари задужени за проверу посетилаца и тога да нико ко улази нема намеру да нарушава изглед парка. Објекат који је накада служио за очување воћа током зимског периода које је било намењено становницима Париза, данас је концертна дворана у којој се изводе дела класичне музике и галерија за излагање уметничких дела.

dsc00394

Град Париз је откупио парк тек 1905. године. Градски вртлар Жан Клод Никола Форестије је добио част да уреди цветне површине. Данас је „Багатела“  препознатљив у свету управо по цвећу. У њему су засађене све врсте ружа које постоје (преко 1100 врста), а у целом парку има више од 9500 биљака. Од 1907. године се сваке године у јуну одржава „Интернационални конкурс нових ружа“.

dsc00395

Награда публике за најлепши парк“, награда коју су доделила деца која у оквиру екскурзије посећују паркове и оцењују их, награда коју је доделило „Удружење новинара специјализованих за вртове и хортикултуру“ су само неке од награда којима је овековечен овај парк. Руже се засаде неколико година пре изложбе, а на дан конкурса се оцењује изглед, отпорност на болести, временске услове, број цветова и недеља колико је потребно да процветају.

dsc00354

Парк „Багтела“ је идеално место за све оне који желе да побегну од буке урбаног Париза и удишу свеж ваздух, уживају у природи и опојном мирису ружа. А кад једном дођу сигурно ће пожелети и да се опет врате.

Текст и фото: Јелена Врцељ