Јестива уметничка дела, али нису за јело!

Изложба под називом „Јестива уметничка дела“ одржана је синоћ у Музеју Новог Сада. Млади уметник Саша Алексић је осликавао колачиће како би свима показао свој необичан хоби.

Тренутно је на мастерским студијама, ради као графички дизајнер у родном Нишу, а у слободно време овај двадесетчетворогодишњак воли да прави колаче које потом осликава делима познатих уметника –Клода Монеа, Фриде Кало, Огиста Климта… Саша Алексић каже да је прву торту направио за свој осамнаести рођендан и тада је кренуо да у слободно време прави торте и колаче.

– Одмалена волим цртање, посластичарсто сам касније заволео. Овако сам спојио своје две љубави. Торту направим за неколико дана, а за њено осликавање издвојим додатних недељу дана. Користим прехрамбене боје и водку уместо воде. На тај начин боје се брже суше – каже Саша и додаје да су му омиљена раздобља уметности које воли да приказује на својим тортама моредна, руски реализам и авангарда, а омиљени ствараоци Фрида Кало и Огист Климт.

dscn4346

Сликање на тортама и колачима је занимљиво зато што постоји дванаест боја које се могу користити. Како подлога није платно, додатни је изазов измешати боје како би се добила нека нова која ће се лепо примити на фондан који уметник сам прави. Његову уметност често не једу, већ само чувају како сувенире јер, како кажу, „сувише је лепа да би се јела“.

Изложба и радионица коју је поклонио Новосађанима инспирисана је тренутном поставком која се налази у Музеју Новог Сада, „Кватро гатос“ (четири мачора). Изложена су дела Пабла Пикаса, Салвадора Далија, Ђоана Мироа и Антонија Тапиеса. Сваки од уметника је добио реплику једног свог дела у виду слике на колачићу.

Окупљени су могли да постављају питања уметнику и да гледају процес осликавања колачића, након чега су се и сами прихватили четкице. Најбољи део је, кажу, што су минијатурна ремек-дела јестива. Они којима није било жао да их поједу су се лепо почастили сопственим радом.

dscn4367

– Не правим торте и колаче првенствено за јело и продају, већ за такмичења на којима учествујем, како у земљи тако и у иностранству. Освојио сам 2015. године прво место на београдском сајму хране и пића за мафине осликане делима Ван Гога. Ипак, до сада највећи изазов ми је представљала Фрида Кало. Њена дела су специфична и садрже много детаља, али сам успео да се изборим и са тим – каже Саша и истиче да не ради само копије дела, већ увек убаци понеки детаљ и тако остави лични печат.

dscn4355

Засад нема довољно времена да се посвети свом хобију, али у будућности каже да би волео да отвори кафе-посластичарницу која ће својом оригиналношћу и уникатношћу да се издваја од других. До тада, осликавање торти и колача представља метод за ослобађање од стреса који има на послу. Још слика ових занимљивих колача можете наћи на званичној Фејсбук страници, а уколико вам се неки свиди, Сашу увек можете питати за рецепт!

Текст и фото: Јелена Врцељ