Далеки, а тако слични нама – руски студенти у посети Новом Саду

Униформе, дужности, изласци до јутра у Думској улици и Вк друштвена мрежа. Све ово чини живот три руска студента – Миле, Вадима и Лизе, који су у Нови Сад дошли на обуку у Високој техничкој школи струковних студија.

Делом због западне пропаганде, већина света Русију доживљава као хладну, строгу земљу, пуну забрана и правила. Како заиста изгледа живот младих у Русији и шта очекују да добију од Србије, говоре студенти треће године на Државном факултету противпожарне заштите Санктпетербуршког универзитета који ради при Министарству за ванредне ситуације Руске федерације.

Лиза објашњава да се поред вежбања и обуке на Фрушкој гори, радује и забави, коју се надају да ће пронаћи у Петроленду .

Овде смо како бисмо научили нешто ново и како бисмо побољшали наше вештине и способности, а томе ће нас научити новосадски професори и спасиоци. Једна група српских студената ће, такође, имати прилику да на нашем факултету сазна нешто ново и да присуствује вежбама. Оно што бисмо јако волели да видимо уколико буде било времена за забаву, јесте аквапарк у Бачком Петровцу.

_emp5267

Ди-џеј Хофман или Вадим, који када не носи униформу, пушта фанк и соул музику у андерграунд клубовима, говори о разлици између обичних студената и кадета.

– За разлику од Миле и Лизе, ја сам кадет и током студија немам пуно слободног времена. Ујутру имамо прозивку, а предавања нам трају од 9 до 14 часова. Након тога следи термин за самоучење које је обавезно и не можемо напустити факултет до увече. Ипак, најтеже је када имамо дужности и када морамо бити 24 сата на факултету, па се некада дешава да кући не одемо и по две недеље. Наравно, постоје цаке како заобићи правила, а то је да, на пример, кажеш официрима да мораш да идеш да опереш веш, а у ствари одеш негде да се зезаш.

_emp5221

Колико строги закони и ауторитет утичу на младе, говори Мила, која тежи томе да у будућности ради као адвокат који се бори против економског криминала.

Млади у Русији су луди. Као и сви, волимо да играмо, певамо и пијемо. Наши изласци почињу одласком у чувену Думскају улицу, а остајемо до 5, 6 ујутру. Заправо, некада се дешава да право из изласка одемо на предавања.

_emp5238

Ситуација у Русији је слична као и у Србији, па тако Вадим планира да пронађе друго место за живот јер сматра да тренутна ситуација у Русији због корупције и непотизма, не даје једнаку прилику свима за успех.  Без обзира на границе, раздаљину и разлику у температури и менталитету, чини се да све младе покрећу и муче исте ствари.

Свима нам је заједничка жеља за проводом и дружењем, а управо ово дружење и међусобни контакт са особама из далеких држава, брише стереотипе и предрасуде.

Текст: Тина Натарош                                 

Фото: Марија Ердељи