Заљубљујем се у визије, машту и идеје

Машта без граница допринела је младом графичком дизајнеру Александру Топићу да своје креативне идеје претвори  у властити бизнис.  Производи који се могу купити у оквиру његовог бренда су: лептир машне, кравате, беџеви, брошеви, торбе „Кеса с небеса“ које одишу креативношћу и жељом да се истакнете у мору истих употпуњеним стајлингом. У свом уникатном кутку  креира чаробне модне детаље, а за читаоце „Омладинских новина“ присетио се својих почетака.

Када се у теби родила идеја да постанеш предузетник и креираш свој бренд?

Идеја се родила за време летњег рапуста након прве године студија. Имао сам 1000 динара, нисам знао шта да урадим са њима те сам се сетио жеље, која је трајала пар година, да дизајнирам беџеве и да их продајем.

_emp5174-2

Како изгледа процес прављења лептир машни које су се увелико вратиле на модну сцену, како код мушкараца тако и код девојака?

Први приступ креће од скице за машну, након тога идем у потрагу за одговарајућим материјалом и на крају договори са сарадницима око додатних детаља.  Други почиње са симпатијом према неком материјалу. После је довољно да размислим да ли ће машна имати класичан или неки посебан облик и крећемо у израду. Трећи приступ креће од моје замисли како би материјал требало да изгледа. У случају да не могу да пронађем  материјал, сам направим дезен и штампам текстил са креираном шаром. Након тога иде кројење и израда.

_emp5176-2

Како се одлучујеш за дезене и поруке на беџевима који често красе модне комбинације омладине данас?

Не правим одлуке. Заљубљујем се у визије, машту и идеје. Знате, то је љубав. А та љубав мори све док се идеја не реализује.

_emp5187-2

Торбе које си креирао носе специфичан назив „Кеса с небеса“. Коме су намењене ове несвакидашње торбе?

Људима који воле да убаце на брзину све у цегер и крену у град, на пијацу или у шопинг, а да опет буду стилизовани. И сам волим торбе (кесе) које не оптерећују, а опет имају модни израз.

Где црпиш инспирацију неопходну за производњу свих тих креативних производа?

Инспирација долази сама. Универзум ми допрема инспирацију! Када сањам, када се возим градским аутобусом или бициклом, када пливам, када слушам музику или када једноставно лешкарим. Ја не улажем напор.

Да ли је према твом мишљењу за успешан бизнис младог човека данас потребно више талента или вештине?

Мислим да се једна ствар није никада променила – стрпљење. Ту ћу додати посвећеност, фокус и одабир људи који ће бити сарадници. А оно што данашњица доноси као важну особину јесте савременост! Таленат и вештина су база.

_emp5186-2

Како би оценио модну сцену у нашој земљи и који модни детаљ би издвојио као неопходан за лето које је пред нама?

У својој околини имам десетак људи који се одлично одевају! Имају шлиха да са мало новца изгледају врхунски и никада ме не разочарају са умећем. Ако гледамо ширу слику, онда ћу рећи да је модна сцена у Србији, баш као и људи, морално и вредносно упитна. Модни детаљи које ћу издвојити за лето које је пред нама су: сладолед, лимунада (ништа испод полалитарске чаше) и усне спремне за пољупце.

Имаш  ли у плану да у будућности прошириш асортиман производа и које новитете можемо очекивати?

Не планирам будућност, али планирам констатно ширење. Са новитетима ћете најбоље бити упознати на Инстаграм профилу!

Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи