Пре неко вече сам на неоубичајен начин играла такозване „измишљене асоцијације“ преко фејса са пријатељем. Фазон је био у томе да му пошаљем неколико смајлића/иконица и да он, а и ја, у исто време напишемо на шта нас то нешто асоцира. Било је свашта у оптицају, али су одређене иконице одувек биле и остаће за све симбол љубави, пријатељства и породице.

Данас је дошло такво време да људима заиста тим обичним малим смајлићима доказујемо илити приказујемо нешто. Некада пошаљемо тужне или љуте смајлије и особа са друге стране мреже одмах зна да нешто није у реду. Некада пошаљемо срце и створимо осећај нежности и љубави код друге особе. Конверзација без смајлија данас скоро да ни не постоји, штa више, уколико се уз одређени садржај не пошаље и смајли, особа којој пишете ће мислити да нешто није у реду или да се љутите. И сами знамо колико је некада лакше изразити своје емоције путем друштвених мрежа, јер остајемо ускраћени нечије могуће лоше или изненађене реакције, што је опет са друге стране некад заиста добро видети.

Технологија је напредовала и неке ствари учинила лакшим, бржим и једноставнијим. Тако је и са комуникацијом, коју често ускраћујемо само зато што то можемо решити и онлајн. Шта је оно чега се толико бојимо да често са толиком лакоћом прикажемо своје лице у потпуности преко интернета док се уживо повлачимо у себе? Знам да нашим пријатељима и породици значи то онлајн замишљено срце или пољубац, али колико им то тек прија и значи уживо? Ова тема ме је подсетила на права и лажна пријатељства. Ова „лажна“ су све заступљенија баш због друштвених мрежа на којима су многи у добрим односима, због одређених коментара и лајкова, иако и они сами знају каква је ситуација „уживо“.

zagrljaj-pobedio-u-bici-protiv-smajlija-1

Фејсбук нам је чак омогућио опцију да изразимо своја осећања за одређени објављени садржај, па тако можемо рећи да ли то нешто волимо, да ли нам је смешно или смо тужни/љути поводом тога. Како олакшавајућа околност, зар не? Али само се запитајте да ли све те експресије испољавате и када се видите са том неком особом.

Будите креативнији, будите љубазнији. Загрлите некога, реците му да га волите и реакција ће вам се сама показати.

Не дозволимо да друштвене мреже владају нама, нашим осећањима и животима, него се потрудимо да своје реакције испољимо уживо и тако изазовемо неки нови или стари лепи осећај код нама драгих људи.

zagrljaj-pobedio-u-bici-protiv-smajlija-2

И поред свих позитивних ствари које можемо набројати о друштвеним мрежама, свесни смо да комуникацију уживо никада неће моћи заменити нечији смајли јер ће топао загрљај увек победити у бици против иконице срца! <3

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи