Ускрс куца на врата!

Пред нама је најрадоснији хришћански празник. Април је у јеку и Васкрс само да закуца на врата – oтвориће их чоколадни зец са корпом пуном шарених јаја у свакој кући!

Припреме за Ускрс традиционално свака пoродица почиње усхићено већ на  Велики четвртак, даном причешћа и наставља са Великим петком који симболише ослобођење човечанства од грехова; тог дана је Исус осуђен на распеће на крст.

Велики петак је дан строгог поста и тада се сви  послови у домаћинству обустављају. Што би рекли људи на селу: „На Велики петак не ради се ништа!” Фарбају се ускршња јаја, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв, а деца се такмиче да имају што више шарених, што оригиналнијих и што тврђих јаја. У западним културама јаја „доноси“ ускршњи зец, па чоколадних зечева затрпаних јајима на Ускрс има на све стране.

EMP_1963

Прво црвено јаје које се офарба назива се чуваркућа. Tу су луковина, латице и листови биљака, траве, украси, налепнице, шараљке са воском – креативност и оригиналност на делу.

EMP_1973
Велика субота, други дан хришћанске жалости – дан који је Христос провео у Хаду, те га верници обележавају у молитви и тишини. Поноћном васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње празник ускрснућа.

EMP_1956
Јаја се од недеље једу, поклањају, туцају. Идемо код пријатеља, долазе нам пријатељи, такмичимо се у туцању  јајима, па ко год победи, у радости славимо!

Сузана Марјановић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment