Универзитет у Београду и Градска управа града Београда са задовољством позивају студенте завршних година да се пријаве за учешће у програму Универзитетска радна пракса – БГ ПРАКСА 2017.

Програм Универзитетска радна пракса – БГ ПРАКСА реализује Центар за развој каријере Универзитета у Београду у сарадњи са Градском управом града Београда од 2010. године. Програм омогућава студентима да по јединственом моделу обављају стручну праксу у јавним и јавним комуналним предузећима, организационим јединицама Градске управе, установама културе и градским општинама и стекну практична знања, вештине и релевантно радно искуство током студија и на тај начин унапреде своје академско образовање. У протеклих седам година реализације преко 1650 студената са 26 факултета Универзитета у Београду стекло је прво радно искуство у институцијама чији је оснивач град.

У програму Универзитетске радне праксе ове године имаће прилике да учествује укупно 226 студента у 16 унутрашњих организационих јединица Градске управе, 14 градских предузећа, 11 установа културе и 3 градске општине града Београда. Програм БГ ПРАКСА 2017 реализоваће се као тромесечна пракса уз менторску подршку. Планирани почетак је 15. јуни 2017. Свим студентима – полазницима програма током трајања праксе биће обезбеђена накнада за топли оброк и превоз и менторска подршка. Ангажовање у програму носи и одређени број додатних /некумулативних/ ЕСПБ бодова као препозната релевантна ваннаставна активност студената Универзитета у Београду.

На конкурс се искључиво електронски могу пријавити заинтересовани студенти завршних година у складу са наведеним условима конкурса. За све студенте неопходно је да приложе и скенирану потврду о редовном студирању. Рок за пријаву је 17. април 2017. године у поноћ. Интегрални текст конкурса (са детаљима о локацијама и позицијама за праксу, описом посла и условима за сваку позицију и потребним документима). Водич кроз конкурс, као и Одговори на најчешће постављена питања доступни су на сајту Центра за развој каријере.

Студентима којима Центар за развој каријере током целе године помаже да остваре своја прва радна искуства, усаврше своје вештине и стекну потребна знања која ће им помоћи приликом будућег запошљавања стоји на располагању за питања и потребну подршку приликом процеса пријаве за овај конкурс. Центар ће реализовати и обуку ментора, оријентациони дан за студенте, али и бити задужен за промовисање прилика, регрутацију, предселекцију студената и мониторинг праксе.

Преко 95% полазника прошлогодисњег програма БГ Праксе је у евалуационом упитнику оцењујући квалитет праксе, на питање да ли би БГ ПРАКСУ препоручило млађим колегама одговорило потврдно.
Досадашњи полазници програма БГ ПРАКСА који су прва радна искуства стицали управо кроз рад са обученим менторима данас су запослени у различитим предузећима и компанијама. Центар за развој каријере и саветовање студената је обавио истразивање под називом Где су и шта раде бивше генерације полазника БГ праксе. То истраживање реализовано је на узорку од 330 испитаника и показало је да студенти БГ праксу препознају као “добру шансу, као сјајан прелаз како кажу од студирања ка радним навикама, прилику да се научено примени у пракси, да се унапреде комуникација и тимске вештине, сазна како изгледају пословне процедуре и процеси” . Према овом истраживању ЦзРК-а, прво запослење нашло је убрзо по дипломирању 66% студената. Највећи број дипломираних / 49 % запослио се у приватном, 14% у јавном сектору, 13% у образовању и науци /од школа страних језика до факултета, института//, а нешто мањи број студената прво радно искуство након Бг праксе стекло је у области правосуђа, ревизорским кућама, невладином сектору итд. или је направило самосталне кораке ка предузетничкој каријери. Веома мали број студената – учесника у истраживању, први посао потражило је ван земље /мање од 1%/.

Leave a comment