За бављење графичким дизајном потребна је упорност и учење

Већ дуже време графички дизајнери налазе се на врху најтраженијих професија. Они су неопходни свакој фирми, без обзира на величину и јесу ли националне или интернационалне. Ипак, многи људи одустају од бављења овом професијом јер сматрају да им је за то потребан адекватан факултет или дугогодишње искуство.

Зрењанинка Драгана Божић доказ је да овом вештином можете овладати за релативно кратко време уколико у то уложите време и упорност. У Електротехничкој школи стекла је прецизност и заволела је математику, а како је одувек волела да црта, одлучила је да се опроба у свету графичког дизајна. Цртање у Илустратору савладала је сама гледајући туторијале и читајући пуно књига, а ово самостално учење трајало је две године. Истовремено, Божићева у својој Штрикл Хекл радионици прави хеклане и плетене производе попут торби, минђуша и наруквица. На списак својих достигнућа може додати и победу на 17 конкурса у графичком дизајну где је израдила логое за фирме као што су Rugwell, Great Use of Space и Remedy.

Често се дешава да људи дигну руке од учења графичког дизајна јер сматрају да то не могу научити сами. Колико је тешко бити самоук када се ради о овим програмима?

Уколико то заиста желиш, није тешко. Оно што мораш поседовати јесте  обавезно познавање рада у програмима Илустратор и Фотошоп, знање енглеског, али и време. Свакако, лакше је када имаш неког да ти помогне, да ти објасни формате и правила, али није немогуће упустити се сам у ово и успети. Посебно је добар осећај када легне прва зарада и онда схватиш колико се то уложено време исплатило.

Кажу да за овакву врсту уметности мораш бити рођен. Сматраш ли да у овом послу ипак свако може да се пронађе и науци основе?

Лого дизајн је у ствари више налик техничком цртању. Предиспозиције које су потребне за ово јесу да имаш осећај за слагање боја, да знаш да уклапаш елементе и да препознајеш склад и естетику. Таленат није есенцијалан, битно је учење. Има доста људи који не знају да цртају, али умеју да виде лепоту у дизајну и уметности.

logo-preview-temp-1

За сваки конкурс се пријави велики број људи, а најчешће само један побеђује. На који начин си се ти истакла у дизајну логоа?

Своје радове никад не скидам са Stock сајтова. Сваки дизајн почињем сама, градим га од нуле и приступам му са уметничког становишта. Ова аутентичност допринела је мојој првој победи и заради, а тиме се водим и данас. Помаже ми то што инспирацију проналазим свуда – архитектури, али и великом броју књига о лого дизајну које сам прочитала.

 На какве си потешкоће наилазила откад се бавиш овим послом?

Свако је заљубљен у свој дизајн. Када направим лого и пријавим се на конкурс, често помислим ,,То је то!’’, имам високо очекивање и понадам се. Но, не иде увек тако, па дешава да твој дизајн концепт само елиминишу иако си ти мислио да си нацртао нешто феноменално. Проблематично је уколико си емотивац, тада мораш да научиш да се носиш са одбијањем. Такође, овај посао може бити тежак и у физичком смислу јер пуно времена проведеш за компјутером, па је потребно правити паузе и редовно вежбати.

За графички дизајн важи да је данас један од најисплативијих занимања. Колико је ово тачно?

Овај посао јесте веома исплатив, али је приход углавном неизвестан. Не постоји редовна плата, када се овим бавиш, ти си слободан стрелац. Дешава се и да по месец дана нема зараде. А за све то време, ти мораш редовно радити и пратити трендове у дизајну. Ипак, када новац стигне, сетиш се зашто то радиш и да је зарада заиста добра упркос неизвесности.

logo-preview-temp

Који су твоји даљи планови и крајњи циљ?

План ми је био да стекнем клијенте који ће ми се враћати јер се могу радити и пројекти један на један где си једини ангажован за одређену фирму. У том случају зарада је већа. Но, иако ми је овај посао занимљив и одговара ми јер дозвољава много слободе, у будућности желим да радим концепт дизајн за видео игре и да имам свој сајт. Ово је другачији приступ цртању и биће ми потребно време да изградим вештину, али то је оно чему тежим.

Тина Натарош

Leave a comment