Виминацијум је археолошко налазиште које се налази у близини Костолца, 12 км од Пожаревца. Када се нађете тамо осетићете само дивљење према том прелепом налазишту, као и поштовање према некадашњем сјају и пропасти римског града.

Виминацијум је био значајно војно место у коме је била смештена римска легија. Археолошким открићима показује се да је то био град који је у својој историји која је дуга 6 векова био битно место где су Римљани често долазили. Виминацијум је био значајно војно место и главни град римске провинције. Ископани су разни остаци занатских радњи што само показује да је то било главно место за развој робног промета.  Насеље је добило градски статус још у првој поливини II века. У III веку овај град је стекао и право ковања новца.

Виминацијум је једно од дванаест римских налазишта у Србији, али вероватно највише привлачи туристе. Посетиоци данас могу да виде неколико локација. Најупечатљивији је свакако Царски маузолеј у ком се могу видети очувани остаци римске архитектуре, и три осликане гробнице. Може се обићи и северна капија војног логора.  Поред ових налазишта, у археолошком парку посетиоци могу обићи и реконструкцију римске виле из 1. века нове ере. Такође се може видети и амфитеарар са 12.000 места где су се, како се мисли, одигравале битке животиња и разне занимације из тог периода. То је највећи амфитеатар у Србији.

mauzolej05

Ово архиолошко налазиште за туристе је отворено од 5. октобра 2006. године. Он такође располаже великим бројем места где људи могу да поједу нешто и попију као и местима где се могу купити сувенири. Поред тога што људи могу да погледају остатке римског света и мамута, овде се одржавају бројни концерти и изложбе. Одржани су концерти групе Ван Гог и светске оперске диве Еме Шаплен. Обавезно је било само да се посетиоци обуку у римске одоре. Одржавају се и фестивали вина, рибе и тамбураша.

Туристичке посете Виминацијума су јако честе и јако добро организоване. Посета је обавезна уз помоћ водича који на занимљив начин покушава да све људе проведе кроз римски свет. Ако сте особа која воли да истражује и која има много питања о прошлости, Виминацијум је право место за вас.

Тијана Сотиров

Фото: viminacium.org.rs

Leave a comment