Студирање уме да буде преобимно и заморно само по себи, а убацивање курсева и волонтирања у већ тесан распоред може се чинити немогућим. Ипак, осећај да нашем студентском животу нешто фали, често не јењава иако смо свесни мањка времена. Висок просек и факултетска диплома јесу један од најзначајнијих фактора при запослењу, али уколико наша биографија не нуди ништа више, нећемо имати додатну вредност која нас може истаћи на тржишту рада или при пријави за студентску размену. Посвећивање времена курсевима језика, спорту и волонтерским организацијама показују нашу способност, упорност и амбициозност. Они су доказ наше свестраности, високих очекивања и одговорности.

Из тог разлога, немојте се плашити нових обавеза и временске ограничености. Уколико размишљате да се упустите у волонтерску авантуру или да научите да шијете или говорите норвешки, све што вас дели од тога јесте ви. Свака активност се може уклопити у ваш дан или недељу ако сте спремни за нове изазове. Један од начина да увек имате увид у свој распоред и да га организујете онако како вама одговара, јесте ,,Passion Planner’’. У питању је временски водич који поседује календар у који можете уписивати своје обавезе, подсетнике и циљеве, како професионалне, тако и приватне.Такође, има инспиративне читате и одељке у којима можете уписивати колико сте тога постигли у протеклом месецу, шта бисте изменили или додали.Овај календар који вам може помоћи да креирате свој живот, можете легално скинути са интернета и иштампати га како би вам увек био при руци.

_emp3841

Ваше обавезе и задатке можете поделити и по принципу приоритизације, па ћете тако неке класификовати као ургентне, односно оне који су вам најбитнији и које морате одмах урадити, или као оне мање хитне који могу сачекати да први буду испуњени. Обавезе увек можете пренети на папир како бисте одредили приоритете и испланирали када ће која бити обављена, а између њих себе наградите паузама. Како не бисте заборавили своје најбитније циљеве, можете их записати на разнобојним стикерима и залепити их на месту које не можете избећи.

_emp3845

Обавезе које вас чекају су најчешће оне које сте сами изабрали, а када западнете у искушење да их прескочите, сетите сте шта ће вам њихово испуњење донети. Процес рада може бити тежак, али уколико себи константно понављамо колико нас он развија као особу и професионалца, лакше ћемо доћи до краја. Будите међу људима који ће се поносно насмејати када се други запитају како неко постиже и да студира и да се бави ванфакултетским активностима. Пригрлите нове обавезе и изазовите себе. Поред богатије биографије, имаћете и моћан осећај да сте искористили сваку прилику и да сте искорачили из своје зоне комфора, што вас је на крају учинило способнијом особом.

Тина Натарош

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment