Како преживети први радни дан?

Први радни дан на новом или првом послу може бити изузетно напоран, не само по тело, него и по психичко стање. Постоји толико нових фактора које морате узети у обзир и навићи се. Од оних обичних елемената попут коришћења апарата за кафу, до компликованијих као што је упознавање и сарадња са новим колегама – све ово може деловати превише. Како избећи непријатне ситуације? Како деловати самоуверено и спремно за нова радна искуства? Ми имамо неколико савета за вас, који вам могу разрешити ове дилеме.

  1. Наспавајте се

Спавање представља одличну припрему за дан који вам предстоји. Иако постоји шанса да нећете моћи да заспите или добро да се наспавате, покушајте да се опустите вече пред важан дан. Уколико никако не можете да заспите, попрскајте мало уља од лаванде по јастучници и уживајте у опуштајућем мирису и сну који ће врло брзо доћи.

  1. Одећа

Приликом избора одеће будите пажљиви. Први радни дан никако није време да покажете колико сте лежерна и “кул” особа, већ колико желите да будете баш на том радном месту, у баш том предузећу. Нека ваша одећа за први пословни дан буде слична оној коју сте носили на дан интервјуа за посао, врло елегантна, минималнстичког стила и пословна.

  1. Самопоуздање

Ништа не осваја као самопоуздање! Уколико нисте довољно самоуверени, пре него што се упитите ка послу покушајте да, испред огледала, понављате речи за које знате да вас увек охрабрују. Будите свесни да није лако прилагодити се новом окружењу али исто тако морате бити свесни и да су ваше будуће садашње колеге кроз цео овај процес прошле и одлично се снашле. Нема сумње да и ви то можете!

kako-preziveti-dan-1

  1. Дођите раније

Покушајте да на први дан посла дођете бар петнаест минута раније. Доласком раније имаћете времена да добијете утисак о простору и време да се смирите и поченете са радом.

  1. Упознавање

Приликом упознавања са колегама, немојте превише причати – представите се, реците на којој сте позицији и, на неки начин, покажите иницијативу и жељу да будете ту где јесте. Људи често немају времена за дуге и компликоване конверзације. Уколико сте питани, свакако, одговорите.

  1. Слушајте

Када сте већ учинили пар корака – појавили се у компанији, сели за своје радно место и упознали са колегама, трудите се да слушате што више. Слушајте о начину на који је потребно обавити посао, вашим свакодневним или недељним дужностима и, уопштено, будите присутни. Сигурно ће постојати и дужности које нису вербално или писменим путем дате. Сасвим смо сигурни да ћете имати питања али покушајте да их оставите за касније. Почните да радите и нека питања ће сама од себе нестати. Међутим, уколико постоји нејасноћа у вези са додељеним задацима, обратите се свом надређеном или колеги са којим радите.

  1. Будите део колектива

Свог првог радног дана нећете се осећати као да припадате компанији. Ипак, покушајте да се уклопите, кроз необавезне разговоре са колегама, за време паузе за ручак. Немојте се сакривати од других, избегавати погледе и тихо причати. Уместо тога, смејте се, покажите да сте заслужено добили то место и да вам је због тога драго, па и да сте срећни и ентузијастични. Ваше колеге ће се трудити да вас упознају, а увек је лепше радити са најсмејаном особом ведрог духа.

Надамо се да смо вам бар мало помогли да препродите стресан, први дан на послу. Желимо вам пуно среће и сигурни смо да ћете успети у свему што се наумили!

Александра Младеновић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment