Реквијем за госпођу Ј. : Задатак уметности је да открива оно што се не види

Премијера филма „Реквијем за госпођу Ј.“ одржана je синоћ у биоскопу Арена Синеплекс. Након пројекције екипа која је радила на стварању филма и глумци су се поклонили публици у сали.

Филм приказује бол кроз који пролази госпођа Јелена, коју игра феноменална Мирјана Карановић, након смрти мужа и губитка посла. Она се осећа као терет својој деци и зато размишља да себи одузме живот.

Редитељ и сценариста Бојан Вулетић каже да тешке судбине не бирају коме ће да се десе и да се зато публика може поистоветити да главном јунакињом.

– Апсолутно сам свестан колико је тешка тема коју сам одабрао за филм, али је задатак уметности да открива оно што се не види. Бавили смо се стварима о којима се не говори, које су табу. Самоубиство није проблем само неразвијених земаља, о томе може да размишља било ко. То могу бити људи у нашој околини на које не обраћамо довољно пажње. Тај чин може да се спречи, први корак је да се о томе прича – каже Вулетић и додаје да је управо то и био циљ овог филма.

_emp3892

Млада глумица Јована Гавриловић игра Ану, ћерку главне јунакиње. За њен лик каже да, иако фиктиван, он нажалост представља нечију реалност.

– Уместо да излази и живи као остале вршњакиње, Ана ради и издржава породицу. Сви ми имамо неке наметнуте улоге у неком периоду живота са којима морамо да се носимо јер немамо другог избора. Не могу рећи да је ово била тешка улога. Тешке улоге се лако износе ако имате праву екипу људи око себе. Већ сам имала прилику да сарађујем са Мирјаном Карановић у позоришту, а сада се та сарадња пренела и на филм. Бојан Вулетић је генијалан и изузетна ми је част што сам радила са свим овим људима – рекла је Јована.

_emp3891

Филм је прво приказан на фестивалу у Берлину и тамношња публика га је одлично прихватила упркос типичном српском менталитету који је уткан у цео филм. Поред Мирјане Карановић и Јоване Гавриловић у филму глуме и Борис Исаковић, Мира Бањац, Драгиња Вогањац и други.

Јелена Врцељ

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment