При самом помену филма Кум, већини љубитеља старе кинематографије (мафије и романтике), срце мало прескочи, а после почне јаче да куца. Филм који је имао безброј номинација за различите награде, рађен је по делу Марија Пуза, под истоименим називом. Као што сте, сасвим сигурно, и сами већ чули, постоји неколико занимљивих чињеница, које красе ово дело.

Ми вам представљамо 10 најпознатијих:

  1. Маца у првој сцени

У првом кадру орвог дела филма, главни глумац, Марлон Брандо, у улози Вита Корлеонеа, држи мачку у руци док она преде. Међутим, овај кадар уопште није био у сценарију. Око ове чињенице постоје подељена мишљења – једни сматрају да је продуцент Френсис Форд Копола, видео мачку у ходнику у и однео је Бранду, док други заступају теорију да је Брандо сам узео мацу, јер му се свидела.

  1. Вата у устима

Уколико сте гледали филм, сигурно сте приметили да Кум на чудан начин прича и има посебну дикцију и држање. Иако ни овај део није био по сценарију, Марлон Брандо је одлучио да близу својих десни постави вату, како би добио ефекат „булдога” који је желео. Очигледно је успео!

  1. Коњска глава

Једна од најпонатијих сцена у историји филма је одиграна врло „прљаво”. Наиме, крици глумца Џона Марлија, који у филму глуми Џека Волца, филмског могула, у моменту када је видео одсечену коњску главу су били истинити, јер није знао да ће се пробудити поред главе која је одсечена правом коњу.

  1. Годишта глумаца

Ал Паћино и Џејмс Кан, који су глумили Мајкла и Сантина Корлеонеа, били су само 10 година млађи од своје „филмске мајке”, џез певачице Моргане Кинг.

  1. Употреба речи „дон”

Употреба речи „дон” пре презимена у филму је, заправо, према италијанским обичајим потпуно неприродна. У италијанском језику, ова реч означава ујака или стица, па би правилно коришћење било уз име дате особе, а не презиме.

the-god-father-1024x682

  1. Роберт Де Ниро и његове аудиције

Овај популарни глумац, који се појављује у првом наставку филма, „Кум 2”, је био на аудицији са другим познатим глумцима, попут Џека Николсона и Дастина Хофмана. Мало људи зна да се појавио и на аудицији за улогу Сонија, сина Дона Корлеонеа.

  1. Претње

Било је оних и којима није било драго што се овакав тип филма снима. Најпознатији случај претње је онај који је добио директор продукцијске куће Парамонт, Роберт Еванс, када су претили његовој жени и њему. Нагласак је био да не снимају филм о „фамилији”.

  1. Франк Синатра

Иако није званично потврђено, постоје приче да је лик Џонија Фонтејна, заводљивог џез певача италијског порекла, инспирисан управо овим уметником.

  1. Реч „мафија”

Уколико сте гледали сва три дела филма, онда сте сигурно приметили да ни у једном није коришћена изречена реч „мафија”. Једини начин на који је споменута је путем приказа насловне стране новина, у првом делу филма, на ком је писало Mobster Barzini Questioned in Unworld Feud.

  1. Софија Копола

Ако сте мислили да се Софија Копола појављује тек у трећем делу филма, нисте били у праву! Наиме, ћерка продуцента Френсица Форда Кополе, се појављује у сва три дела филма – први пут као беба коју крсте у првом делу филма, други пут као девојчица на броду којим је Вито Корлеоне упловио на оство Елис, а трећи пут као ћерка Мајкла Корлеонеа.

Александра Младеновић

Leave a comment