Моћ речце ДА

Шта би се десило када бисмо, одједном, уместо „нећу”, „не могу” и „немам времена” изговарали „ДА!”’? Шта мислите како би то изгледало? Да ли бисмо имали превише посла или обавеза које не можемо постићи да урадимо или бисмо уживали у томе што увесељавамо себе и све око нас?

Зашто говоримо „не”?

У човековој природи је да говори „не” онда када се плаши и жели да се заштити од нечега. Овај нагон се, првенствено, везује за оно старо доба, када је „не”, као одбрамбени механизам, значило преживљавање. „Не” је било вид опстанка. Узимајући у обзир то да у модерном времену у коме живимо није више тако, те да имамо могућност да кажемо и „ДА” и „не”, требало би размислити зашто чешће изговарамо „не”.

Хајде да то покажемо на примеру. Драги читаоче, замисли да се налазиш у ситуацији у којој ти је понуђена нова пословна прилика. Који је твој први, скоро па нагонски одговор? Уколико у животу имаш стабилан ослонац, односно, задовољавајући посао и већ изграђен пословни живот (а можда и углед), твој одговор ће вероватно бити „не”. Нема потребе мењати оно што је добро, зар не? Ипак, сигурна сам да ћеш се запитати шта би се десило да си рекао „ДА”.

Шта се догађа када почнемо да изговарамо „ДА”?

Вратимо се на пример о пословној прилици. Уколико тад изговоримо „ДА”, онда морамо бити сигурни да то није последња пословна прилика која ће нам бити понуђена. Зашто? Зато што се позитивност шири и спремност на мањи или већи ризик вреднује. Твоја личност, драги читаоче, биће срећнија и отворенија. Осећаћеш да си донео праву одлуку, променио нешто и преузео контролу над својим животом. Да растеш и да се развијаш. Да не постоји ништа што те може спутати, јер волиш да се осећаш корисним, док си истовремено захвалан што су ти, пословни људи, баш препознали твој труд и таленат. Ово ти даје ветар у леђа и жељу да даш све од себе.

Marija Erdelji (2)

Зашто би још требало да изговарам „ДА”?

Одговор на ово питање је: Зашто да не? Уколико поставиш свој живот у временску перспекриву на планети Земљи са оним шта све желиш да постигнеш, приметићеш да живот није толико дугачак. Твоја предност у односу на временску ограниченост лежи у томе што си, драги читаоче, ти креатор своје судбине. Нико други. Уместо што планираш како ће наредних десет година изгледати, осврни се на садашњост и почни да живиш сад и одмах. Нико те за то неће кривити или спутавати. Напротив, добијаћеш комплименте због начина на који се носиш са животним ситуацијама и претњама које оне доносе.

Немој спутавати унтрашње ЈА. Немој се бојати. Немој преиспитивати и сумњати.

Пођи отвореног срца и душе детета. Буди свестан последица и онога шта пружаш свету и тзв. Универзуму. Буди свестан да се добро добрим враћа и да је потребно да даш, да би добио. Буди свестан да си највеће ограничење у животу Ти сам себи. Одупри се властитим демонима и свим онима који не верују у Тебе и Твоје тежње.

Нико није успео претварајући се да је неко други. Буди Ти. И реци „ДА”!

Александра Младеновић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment