Захваљујући брзом животу, непрестаним технолошким изумима, али и друштвеним мрежама, млади су данас под све већим притиском да морају имати све – завршен факултет, каријеру и породицу. Истина је да се у стварности најчешће не догађа све онако како смо и када планирали. У реду је ако оно што сте студирали није оно чиме желите да се бавите остатак живота. Многи славни људи за које никада не бисмо ни помислили да су касно отпочели каријере, напустили су своје првобитне послове или су потпуно мењали ток живота како би следили своје снове. Ових седморо људи тек након мноштва успона и падова, постали су онакви какве их данас знамо.

Морган Фримен – Чувени амерички глумац започео је своју глумачку каријеру у тридесетим годинама, а прву велику улогу добио је тек у 52. години у филму ,,Возећи госпођицу Дејзи’’. Од тада, Морган је освојио Оскара и глумио је у преко 40 филмова.

Лора Инголс Вајлдер – Прву у серији књига ,,Мала кућа’’, Лора је објавила у 65. години. Убрзо ове књиге постале су класик на основу којих је касније снимљена и серија. Лорин живот је пре овога био пун потешкоћа. Изгубила је сина, муж јој се разболео, кућа јој је изгорела у пожару, а током велике светске економске кризе изгубили су све што су инвестирали.

Чарлс Дарвин – Данас познат као можда најбољи биолог у историји, Дарвин је током већине свог живота био непознат јавности.Књигу ,,Постанак врста’’ која га је прославила, објавио је у 50. години. Током младости отац је од њега очекивао да постане доктор, али Дарвин се гадио крви и учење лекција из медицине било му је досадно.

Пеги Гугенхајм – Иако је рођена у богатој породици, Пеги је сама крочила свој пут одлучношћу и иновативним идејама. Уметничку каријеру започела је тек у 41. години када је у Лондону отворила своју галерију изложбом цртежа Жана Коктоа. Ово је била прекретница која ју је претворила у врсног колекционара и мецену модерне уметности.

glasovita-zena-marguerite-peggy-guggenheim

Марк Твен – Пре него што је у 41. години објавио,,Тома Сојера’’, Твен је прошао кроз многе пословне неуспехе, а у једном од својих дела, описао је период у којем се бавио рударством.

Рејчел Платен – Сведоци смо музичке каријере која је тек почела да цвета, а започела је  објавом песме ,,Fight Song’’ када је Рејчел имала 34. године. Овоме су претходиле недовољно посећене свирке, много отпуштања, али никада и одустајање.

Андреа Бочели – Познати италијански тенор остао је слеп у 12. години, а пре него што је постао планетарно популаран објавом албума ,, Согно’’ у 41. години, студирао је право које је напустио ради вокалног усавршавања.

Наш успех понекад спречавају финансије, место на коме смо рођени, околина или једноставно лоши избори. Дешава се да немамо дефинисане планове и снове у младости, али ови људи су пример да ,,Никада није касно’’ није само клише реченица. Снови немају рок трајања, увек је прави тренутак да започнемо нови посао, научимо нови језик, упишемо студије или променимо адресу. Године нису ограничење, оне су само нова прилика.

Тина Натарош

Leave a comment