Сваки уложени труд ће се исплатити у будућности

Понос Србије и пример који треба следити је прави опис деветнаестогодишње Марине Ивановић која је показала да се константним трудом, вољом и знањем може постићи много. Марина Ивановић је написала матурски рад који се бавио машинским учењем, а Задужбина Андрејевић која пружа подршку перспекивним научницима, прогласила га је најбољим радом у Србији. Марина је такође била вуковац Математичке гимназије у Београду, а од октобра је започела студирање на два факултета, и то Електротехничком и Рачунарском.

За Омладинске новине каже како је природне науке занимају још од основне школе. „У ранијим разредима основне школе ме је јако занимало решавање логичких задатака из математике, а на прво такмичење из математике сам отишла у 3. разреду основне школе. Након пар година сам кренула са такмичењима из физике. Такође, ушавши у свет програмирања у 7. и 8. разреду сам потпуно била фасцинирана начином размишљања који је био потребан при решавању задатака из ове области“.

Ова млада Крушевљанка поред учења и сјајних резултата издваја време и за пливање, али и за плес. Она каже да не постоји универзални „рецепт“ који би требало следити ради успеха и да се труди да ради оно што воли, а када је такав случај, како каже, онда се за све може наћи довољно времена. Оно по чему се Марина истиче је и студирање на два факултета истовремено. Пошто је освојила награду на републичком такмичењу из програмирања Рачунарски факултет је одлучио да јој да стипендију за бесплатно школовање, а захваљујући наградама на републичком такмичењу из физике, Електротехнички факултет је уписала без пријемног. „Идеја уписивања два факултета је проистекла из моје жеље да стекнем и програмерска и инжењерска знања. Факултети ми пријају по градиву које се на њима ради, тако да, управо из тог разлога, ми засад похађање оба не представља проблем”, закључила је Ивановићева и додала како су јој највећа подршка родитељи који су се увек трудили да буду уз њу.

dodela-nagrada-na-drzavnom-takmicenju-iz-fizike-marina-ivanovic

Успех који Марина издваја као најзначајнији је награда на Државном такмичењу из програмирања и учешће на Српској информатичкој олимпијади прошле године. Ова награда јој много значи јер се, како каже, пронашла у тој професији управо током припреме за такмичење. Проглашење њеног матурског рада као најбољег јој је дало велики подстрек, с обзиром да је то био један од њених првих радова те врсте, на којем је радила неколико месеци.

Када су у питању планови за будућност, Марина се поред похађања факултета свакодневно труди да упозна што више себе и области које је интересују. „Рекла бих да тежим ка томе да што више научим из љубави према томе што учим. Водим се тиме да ће се сваки уложен труд исплатити у будућности. Мислим да би свако требало да се потруди да пронађе оно што га интересује и да тежи ка успеху из те области, а труд ће се временом сигурно исплатити“, нагласила је Ивановићева и додала да млади треба да нађу оно што их истински интересује и да се затим потруде да буду у професији коју воле.

Марина каже да верује да је све оствариво уз мало труда, а Омладинске новине јој желе још много успешних такмичења и срећних тренутака!

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Приватна архива

Leave a comment